Dobrý den, ráda bych se zeptala.. Zvažujeme si na zahradu pořídit mobilní domek - 40m2. Ten by měl i s terasou, která by vedla podél domku, 54m2. Celé by to bylo zastřešené a včetně přesahů by byla plocha střechy 57m2. Otázka zní, zda k této stavbě bude stačit pouze ohlášení nebo musí být již stavební povolení. Děkuji za odpověď. Lucie

Odpověď Špatně položená otázka – v prvé řadě je třeba pečlivě prozkoumat územní plán. Některé územní plány vysloveně neumožňují ani v plochách pro individuální rekreaci umisťovat mobilní domy.

Někde regulativy zase omezují % zastavěnosti pozemku, někde se vyžadují stavby pouze se sedlovými střechami ….. té regulace může být nepřeberné množství. A proto je třeba začít tam… pokud úřad územního plánování řekne, že to tam jde postavit, tak teprve potom přijde na řadu způsob, jak se to dá povolit.

Ale pozor, napřed se stavba umisťuje a potom povoluje. Dnes zákona zná pojem společné oznámení záměru (to je územní souhlas + ohlášení dohromady). Ale v každém případě musíte mít projektovou dokumentaci.

No, povolovacích variant je povícero, ale asi je rozhodující § 104 stavebního zákona, tak si jej celý přečtěte. A taky si na internetu zadejte heslo zastavěná plocha“, to má svá pravidla. A takto zocelená samostudiem teprve vyražte na stavební úřad.

Krejčí

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování