Dobrý den,



je nutné při výstavbě pozemní instalace FVE zřizovat vlastní přijezdovou cestu ke stavbě. Stavba bude sousedit s pozemkem vlastníka obou nemovitostí, kde je branka pro vstup na pozemek plánované stavby. Ke stavbě je možný přístup přes pozemky vlastníka, ale není to zpevněná cesta.



Předem děkuji za odpověď



Kohoutek


Soubory


Odpověď

Raději od začátku, zkontrolujte si, zda územní plán obce umožňuje umístění FVE. Projektant se musí vypořádat jak s přístupem ke rozestavěné stavbě (v rámci oddílu zařízení staveniště) tak s návrhem přístupu ke stavbě, která je již v provozu a musí procházet pravidelnou údržbou.

A FVE občas zachvátí požár a musí se tedy projektová dokumentace zabývat možností příjezdu a přístupu složek záchranného systému. Opět si toto musí nastudovat projektant…..

Tedy, vidíte, že se vyhýbám přesné odpovědi. Vzal bych situaci širších vztahů, do ní zakreslil plochu FVE (včetně údajů o výkonu) a dotázal bych se Hasičského záchranného sboru na jejich požadavek přístupu a příjezdu. Jejich odpověď může mít několik variant od sdělení, že se vyjadřovat nebudou až po konkrétní požadavek na šířku a zpevnění. Projektant pam musí závěr přenést do své projektové dokumentace.

Dobře jsem vám poradil, co? Ale k této problematice ocituji §20 vyhlášky 501/2006 Sb. odstavec 4 a z toho poznáte, že i tento hovoří velice obecně a je pak spousta věcí na zručnosti projektanta, jak problematikou vykličkuje

„Stavební pozemek se vždy vymezuje tak, aby svými vlastnostmi, zejména velikostí, polohou, plošným a prostorovým uspořádáním a základovými poměry, umožňoval umístění, realizaci a užívání stavby pro navrhovaný účel a aby bal dopravně napojen na kapacitně vyhovující veřejně přístupnou pozemní komunikaci“.
 

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování