Dobrý den, mám dotaz ohledně chaty pro rodinnou rekreaci. Podle zákona není u objektů do 25m2 zastavěné plochy nutné stavební povolení ani ohlášení. Jak je to v případě chaty, která má rozměry 5x5, ale střecha má přesah? Počítá se i tento střešní přesah do oněch 25m2 i když nedosahuje až na zem? Všechny ostatní parametry (vzdálenost od sousedního pozemku atd.) splňuje. Děkuji za radu.

Odpověď Tak omyl č. 1: chata do 25 m2 pokud je prvostavbou na pozemku tak povolení (nějaké) Potřebuje!!! To, co uvádíte, se týká „staveb do 25 m2 ……..na pozemku rodinného domu nebo stavby pro rodinnou rekreaci “(viz § 79 stavebního zákon 183/2006 Sb.). Tedy pouze staveb tzv doplňkových. A je tam ještě jedna důležitá podmínka: umisťování těchto staveb musí zároveň umožňovat váš konkrétní územní plán obce. Může e stát, že máte hlavní stavbou už třeba vyčerpáno povolené %zastavěnosti pozemku. Příklad – máte pozemek 500 m2 a územní plán stanoví, že můžete zastavět maximálně 25%. Vaše hlavní stavba má zastavěnou plochu 112 m2. Takže už další stavbu o zastavěné ploše 25 m2 umístit na vašem pozemku nemůžete.

Přesahy: do zastavěné plochy se bere pouze průnik obvodového zdiva, tedy obrys stavby bez přesahů, ale …. U různých přetažených pergol, vikýřů balkonů se musí dát pozor. Je to dobré si to na internetu najít, ať neuděláte chybu.

Krejčí
B a K systémy s.r.o.