Dobrý den,
Prosím vás o radu. Koupili jsme pozemek, ke kterému nyní nevede oficiální příjezdová cesta. (Pouze vyježděná na poli, kterou však nesmíme oficiálně využívat protože pod ní vede vysokotlaký plynovod) V územním plánu je navrženo, že si všichni sousedé posuneme své ploty a zde se vytvoří příjezdová cesta široká 3 metry, ALE navíc musíme dle vyhl. 501§22 z každé strany cesty nechat zatravněný pruh 2,5 metry. Takže celkem 8 metrů. Sousedé nejsou ochotni si o takový kus zkrátit pozemek. (a také nemusí, již mají postaveno) Přitom v běžné praxi vídám stavbu RD ke kterým vede polní cesta a vesele se staví.
Je například možné stavět jiné stavby bez příjezdové cesty (stavby k trvalé rekreaci, hospodářské budovy?
Na stavebním úřadě nám vždy jen sdělí, že se musí držet schválené studie a nic nám neporadí. Nejsme žádní odborníci jen mladá rodina, která chce skromný domek.
Poraďte prosím.

Nevím přesnou odpověď na Vaši otázku, ale mohu říct, jak bych postupoval já po zkušenostech s podobným nekompetentním a neochotným stavebním úřadem.
Sehnal bych si právníka - odborníka na stavební právo.
S tímto odborným stanoviskem bych zkusil znovu jednat se stavebním úřadem a předpkládám bych neuspěl, ale nechal bych si o tom jednání s úřadem vystavit potvrzení. Zároveň bych jim pohrozil soudem, čemu oni se pravděpodobně vysmějí, protože na to jsou zvyklí a vědí jak zdlouhavě a neefektivně fungují české soudy.
A pak bych začal normálně stavět a stavěl přes všechny zákazy.
Rodinný dům Vám totiž nezbourají, pokud nestavíte třeba přímo v chráněném krajinném území.
Chce to pevné nervy, ale bohužel tohle je český stát.

S pozdravem,

Ing. Petr Homoláč
602 734 486

www.vitplus.cz

VIT+, s.r.o.

Dobrý den,

když by sousedi nesouhlasili tak by se muselo dohodnout s majitelem příjezdové cesty věcné břemeno a může být zřízeno na dobu určitou či neurčitou, úplatně či bezúplatně, v každém případě musí být zapsáno do katastru nemovitostí. Ze zákona má každý právo mít přístup na svůj pozemek. Podle Nového občanského zákoníku (NOZ), (zák. č. 89/2012 Sb.) se může pokusit aplikovat ustanovení o tzv. nezbytné cestě (§ 1029 až 1036)). Či na jiný způsob řešení situace (například prodej přístupové cesty), dokonce i soudní cestou. Zřízení věcného břemene však nemusí být zadarmo. Vlastník pozemku, na němž bude zřízeno věcné břemeno, má právo na kompenzaci. Nejčastěji finanční. Tedy vlastníkovi tohoto pozemku zaplatíte za to, že vám dovolí věcné břemeno zřídit a zapsat do katastru nemovitostí, záleží na soudu. Když se v okolí Hradce Králové dělala digitalizace map v katastrech, řešili se také dispozice pozemkového uspořádání, včetně přístupových cest. Pokud se to v dané lokalitě třeba ještě neřešilo nebo řeší, obrátil bych se na lokální katastrální úřad.

BPAS.CZ s.r.o.