Dobrý den. Dostali jsme možnost postavit u rodičů na zahradě RD. Ovšem problém je s příjezdovou cestou. Na zahradu nevede jiná cesta než přes jejich dvůr. Nám osobně by to samozřejmě nevadilo. Ale nevíme jaký podmínky jsou ať už hasičů nebo samotných stavebních úřadů. K domu by byli 2 brány. První na dvůr rodičů a druhá na zahradu kde by stál dům. Část pozemku by se rozdělila a přepsala na nás. Věčné břemeno by též nebyl problém. Kdyby to šlo. Nemovitost není v plánu prodávat ale ponechat v rodině. Mimochodem je to Zátopová oblast. Předpokládám že teda povinnosti bude vyšší základová deska? Děkuji. Případně email civic98@seznam.cz


Odpověď

No, úplně špatně položený dotaz. Jestli chci stavět (a to kdekoliv), začínám studiem územního plánu. Územní plán = veřejný zájem. Nelze stavět v rozporu s veřejným zájmem (tedy v rozporu s územním plánem).
Zahrada za vaším domem totiž vůbec nemusí být zahrnuta do návrhové plochy pro stavěn (zvlášť když je to v zátopovém území). Navíc i kdyby územní plán tuto výstavbu umožňoval, může mít v regulativech různé podmínky, třeba k dopravnímu připojení parcely. A může se pak stát, že ani za zlaté prasátko právní připojení nedáte dohromady, třeba kvůli sousedovi, přes který by měla vést nová cesta a který s tím nesouhlasí.
Takže jako vždy: vezměte snímek katastrální mapy a do něj nakreslete obdélníček do míst, kde byste chtěli stavět. Dvěma čarami k němu nakreslete přístupovou cestu, tak jak si laicky myslíte, že by mohla vést. Pak vyrazte na váš úřad územního plánování a konzultujte svůj záměr. Je dobré si psát poznámky. Pokud úřad územního plánování v zásadě nebude mít připomínky, pak si sežeňte projektanta a zbytek musíte nechat na něm. Rozhodně dopředu neobjednávejte geometrický plán na oddělení pozemku, i toto se musí už dělat v souladu s budoucí stavbou.
Ještě dva předpisy k přístupovým cestám. Vyhláška 501/2006 Sb. (v platném znění) § 20 odstavec 7): „Ke každé stavbě rodinného domu nebo stavbě pro rodinnou rekreaci nebo souvislé skupině těchto staveb musí vést zpevněná pozemní komunikace široká nejméně 2,5 m a končící nejdále 50 m od stavby“.
Co se týká hasičských požadavků, tak je třeba sáhnout do vyhlášky 23/20208 Sb. a tam se v příloze hovoří o minimální šířce vjezdu na pozemek 3,5 m a dále o jednoproudové přístupové komunikaci delší než 50 m, která musí být opatřena obratištěm.
Ty vyhlášky neříkají totéž a když si je pětkrát přečtete po sobě, nebudete si výkladem úplně jisti. I já po desítkách let čtení chvílemi přemýšlím, zda to není „napsané úplně blbě“. Co to je vlastně to „končení 50 m od stavby“???
Ale úřad má vždycky pravdu a nehádal bych se s ním. To byste mohli časem plakat. Důsledné požadování splnění zákonných podmínek je pro stavebníka největší trest, vlastně poprava.
Závěr: vyrazte na úřad územního plánování, pak na stavební úřad. A prosím raději po obědě….

Ing. Bohumil Krejčí
vedoucí odboru
Odbor výstavby a územního plánování
MěÚ Jindřichův Hradec

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování