Dobrý den, máme domluvený pozemek na kraji města. Změna územního plánu proběhla loni. Máme v plánu si zažádat o přezkoumání, společně s dalšími, kdo to nestihl podat. Ale na stavebním úřadu nás stále posílají pryč, že tam se stavět nikdy nebude, protože je to v ochranném pásmu. Hledaly jsme vysvětlení hranice (tučně zelená přerušovaná) a našly jsme pouze že je to ochranné pásmo nadregionálního biokoridoru, ale už žádné informace k tomu. Přikládám fotografii a prosila bych o větší vysvětlení dané zelené tučné čáry. Děkuji


Fotky


Odpověď

Tak pozor, stavební úřad není úřad územního plánování! A to bez ohledu na to, zda úřad územního plánování je samostatné oddělení začleněné do stavebního úřadu. Takže rozhodující je úřad územního plánování.

A další princip: územní plán obce musí být v souladu se ZUR (zásady územního rozvoje = krajský územní plán). Tedy, váš územní plán se zřejmě kvůli biokoridoru může změnit, až potom, co by se podařilo změnit územní plán kraje (zjednodušuji terminologii). Teoreticky se i ten dá změnit, ale prakticky bych v to vůbec nedoufal.

Přezkoumání můžete zkusit, máte i možnost do 1 roku se i obrátit s žalobou k soudu. Ale z vašich informací tomu nedávám moc velkou naději. Obrázek se mi nezobrazil, ale udělal bych jednu věc, zajel bych na Krajský úřad (tam, kde by teoreticky váš územní plán přezkoumávali) a nechal bych si celou situaci od nich pečlivě vysvětlit. Územní plány jsou sice veřejně přístupné, ale laikovi nemůžou být úplně srozumitelné. Ty důležité věci (jako biokoridory) se tam musí hledat v různých kapitolách . Zkuste to tedy takto a pak se rozhodnete, jak dál….

Ing. Bohumil Krejčí

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování