Dobrý den,

chtěl bych se zeptat. Jedním z parametrů ovlivňujících kvalitu bydlení je akustický komfort. Jaké cihly byste doporučil pro příčky mezi místnostmi či byty?

Děkuji za odpověď


Odpověď

Zvuky, které nás obklopují, ať už uvnitř místností, domů nebo venku, mají zásadní vliv na naši psychiku i fyzické zdraví. Záleží samozřejmě na síle, resp. intenzitě zvuku, na době, po kterou na organismus působí, a rozhodují i další faktory. Hlasitost zvuku je přitom subjektivní veličina – závisí i na citlivosti sluchu na zvuky různé frekvence či na tom, zda je příjemce posluchačem dobrovolným nebo nedobrovolným: Vaše psychika bude trpět jinak, budete-li hostem na bujaré narozeninové oslavě, nebo sousedem, který musí hluk z této oslavy poslouchat uprostřed noci. Proto začal HELUZ vyrábět pro příčky mezi jednotlivými místnostmi i byty akustické cihly HELUZ AKU KOMPAKT 21 broušená, které díky vložené minerální vlně kromě výborné zvukové izolace redukují i přenos konstrukčního hluku.
Jde o revoluční produkt – při tloušťce pouhých 21 cm dosahuje cihla HELUZ AKU KOMPAKT 21 broušená zvukově izolačních kvalit klasické třicítky. Díky úsporné šířce nedochází ani k redukci zastavěné plochy, naopak. V cihle HELUZ AKU KOMPAKT 21 broušená jsme zkombinovali cihelný střep s materiálem, který nejlépe vylepšuje požadovaný parametr – minerální vlnou. Díky unikátní konstrukci cihelného bloku pro vnitřní zdivo, dvě tvarovky spojené minerální vlnou, je tak u cihly HELUZ AKU KOMPAKT 21 broušené dosaženo ekvivalentu chování dvojité konstrukce. Kromě výborné zvukové izolace (vzduchová neprůzvučnost Rw = 57 dB) zároveň dochází k významné redukci přenosu konstrukčního hluku. Výrazně lepší jsou i tepelněizolační vlastnosti stěny, o 45 % lepší součinitel tepelné vodivosti a součinitel prostupu tepla podstatně omezí unikání tepla z vytápěného bytu do chladnějších prostor.“
Ing. Filip Bosák, manažer technického poradenství společnosti HELUZ

HELUZ cihlářský průmysl v.o.s.