Dobry den, planujeme podpisat kupnu zmluvu na stavebny pozemok u Brna. Bude to nova lokalitka v obci s niekolkymi rodinnymi domami a 2 mensimi bytovkami. Momentalne v katastri ako orna poda. Developer pracuje na inzinierskych sietach a postupne by mali byt vydane rozne povolenia. Jedna z veci, ktora sa nam v zmluve nepaci je, ze predavajuci sa zavazuje dokoncit cestu mimo finalnej asfaltovej vrstvy. Tuto finalnu vrstvu vraj dokonci do pulky r.2025, a to len v pripade, ze vsetky RD budu dokoncene. To je ale nerealne,pretoze za rok a pol nebude ani jeden dom stat dokonceny. Ma to byt cesta do 3,5t. Vraj sa obava naslednych reklamacii, ak by tu final vrstvu dokoncil skor. Neviete prosim ake su moznosti? Dakujem


Odpověď

No, podívejte se i dnes lze ke každé lokalitě uzavřít plánovací smlouvu, kde se podobné věci dají právně zakotvit. Ta smlouva se většinou uzavírá mezi Obcí a investorem základní technické vybavenosti.
Ovšem vás by mělo spíš zajímat, kdy vám stavební úřad vydá k novostavbě rodinného domu nějakou formu povolení. Je několik možností – buď až po zkolaudování celého ZTV nebo například po dílčí kolaudaci sítí s tím, že komunikace bez vrchní vrstvy získá rozhodnutí o zkušebním provozu. Tuto informaci vám nedá nikdo jiný, než váš stavební úřad.
Podle mne jako stavebník RD těžko budete ovlivňovat obsah smlouvy mezi developerem a obcí. Pokud by smlouva mezi vámi a developerem obsahovala i pasáže ohledně nedodělané cesty – tak bych tento odstavec konzultoval s právníkem. Ze zkušenosti lze očekávat, že když se developer „vykroutí“ z povinnosti dokončit cestu, tak s tím moc (jako stavebník RD) v reálu následně neuděláte.

Ing. Bohumil Krejčí
vedoucí odboru
Odbor výstavby a územního plánování
MěÚ Jindřichův Hradec

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování