Dobrý den, vlastnime nemovitost a bývalý majitel zhotovil přistavbu cca 18m2. Tato přístavba je ale méně než 2 M od hranice pozemku souseda. Dům bychom chtěli prodat, ale rádi bychom měli vše v pořádku, co s tim poraďte.Děkuji Ivana.

Odpověď Zásadní otázka je, zda měl minulý majitel povolení (ohlášení). Pokud ano, tak asi zbývá přístavbu nechat zaměřit (geodeticky) a na stavebním úřadě oznámit užívání stavby. Musí celý tento proces skončit vkladem do katastru nemovitostí.

Obtížnější bude, pokud to bylo „načerno“. Nebojte, pokutu nemůžete dostat. Ale radil bych asi toto, jít na stavební úřad a tam říct, že dům prodáváte a že vám minulý majitel nedal všechny doklady a že to potřebujete dát do pořádku. Když vám na úřadě řeknou, že to je načerno, tak vy to nemůžete ani o tom nemůžete vědět. Byli jste ubezpečení, že je to v pořádku. Uvidíte, co úřad.

Poslední nejhorší varianta je, že budete muset zažádat o dodatečné povolení. Z těch 2 m se dá udělit výjimka, ale jen poplatek stojí 5 000,- Kč a co když soused nebude souhlasit?

Takže tady s tím bych opatrně šel na stavební úřad a opravdu tentokrát až po obědě ….

Krejčí
Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování