Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda je možné udělat přístavnu u dvojdomu? Konkrétně bychom potřebovali přistavit jednu místnost, zezadu, tedy tam, kde začíná naše půlka domu, by šla přístavba do zahrady za domem, která sousedí samozřejmě se zahradou druhé půly domu. Omlouvám se, jestli to píšu krkolomně. Teď je to tedy tak, že je dům a sousedící zahrady a pak by to bylo dům, a zahrada souseda a u nás dům, přístavna a zahrada..


Odpověď

Velice citlivé téma, ale teoreticky to jde. Začal bych jakousi vlastní studií, abyste nevyhazovala peníze. To znamená do katastrální mapy dokreslit přístavbu a tu třeba vybarvit růžově. K tomu připsat kóty: šířku a délku.

Druhou věc je udělat fotku domu a lihovou fixou od ruky do ní zakreslit váš návrh – aby byly vidět výškové poměry vzhledem k původním domům.

A nyní váš návrh může zkrachovat na dvou věcech:
Územní plán vaší obce. Je třeba zajít s vaší studií na úřad územního plánování a popovídat si s nimi. Pokud natvrdo řeknou, že s tím nesouhlasí, asi bych to vzdal…. Územní plán = veřejný zájem. Když vám úřad územního plánování napíše nesouhlasné stanovisko, jste nepřítel lidu (veřejného zájmu).

A druhá věc je, zda vám takovýto záměr podepíše soused. Když nepodepíše, taky bych už dál nepokračoval. U řadovek jsou sousedské spory 10 x intenzivnější, než jinde.

Takže pokud by předběžně výše uvedení souhlasili, tak pak se musí vzít autorizovaný projektant, který to dotáhne do konce.

Ing.Bohumil Krejčí
vedoucí odboru
Odbor výstavby a územního plánování
MěÚ Jindřichův Hradec

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování