Dobrý den, rád bych se informovala ohledně přístupu na náš pozemek. Koupili jsme pozemek, který je v územním plánu označený k zastavitelnému území. K pozemku vede obecní komunikace, v katastru označená jako ostatní komunikace. Stavební úřad mi ústně potvrdili, že taková cesta k příjezdu domu stačí a budu moci dojíždět ke svému budoucímu domu. Pan soused (přes cestu), který má dům u této cesty, nesouhlasí s naším příjezdem a chce po nás, abychom si vytvořili svou vlastní přístupovou cestu po cizím soukromém pozemku. Bojí se, že mu ujede zeď, která je 1m od této cesty. Obecní cesta je momentálně ve stavu, kdy je pokryta trávou. V minulosti sloužila i teď slouží jako přístupová cesta k dalším i zemědělským soukromým menším pozemkům (vjíždí zemědělská technika - malotraktory, kombajn, auto s vozíkem atd). Chtěli jsme jít cestou ohlášky, ovšem soused přes cestu se do řízení dobrovolně přihlásil a nechce nám podepsat situační výkres, pokud nebudeme mít zajištěno alespoň věcné břemeno cesty na jiném cizím pozemku, na kterém si musíme udělat svou vlastní cestu. Můžete mi poradit, jak by bylo vhodné postupovat pro povolení stavby domu (formou ohlášky nebo stavebního řízení)? Je možné, aby nám soused zakázal příjezd k našemu budoucímu domu po této stávající obecní cestě? Případně jakým způsobem se bránit proti sousedovi? Děkuji


Odpověď

Podívejte, tady je to velice složité na vyjednávání…. Kdo chce stavět musí prokázat, že má zajištěn příjezd a přístup k stavební parcele. Asi by to chtělo vyvolat jednání na místě samém a zkoumat všechny možné varianty. Ale zkuste požádat stavební úřad, aby toto svolal.
A má do toho co mluvit i vaše obec (obecní úřad).
Fakt, že pozemek je v územním plánu zahrnut do návrhové plochy s možností realizovat RD vůbec neznamená, že stavebník dokáže vyřešit všechny problémy. Znám dost pozemků, které nakonec zůstanou kvůli těmto problémům navždy nezastavěné….

Ing. Bohumil Krejčí
vedoucí odboru
Odbor výstavby a územního plánování
MěÚ Jindřichův Hradec

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování