Dobrý den, vlastnime zděnou chatu na Šumavě. Rádi bychom provedli zateplení objektu, ale zjistili jsme, že se v zadní stěně nachází elektrická svorkovnice (Ještě jsou zde hliníkové kabely). Elektrikář zjistil, že to je přívod do vedlejší chaty a je pod proudem. Sousední chata je trvale obývána, avšak je ve špatném technickém stavu a navíc nebyla nikdy zkoulaudována. Je bez čísla popisného i evidenčního. Dotazem na ČEZ vedeni sití nám bylo řečeno, že by přes náš pozemek nemělo vést žádne vedení. Rád bych se proto zeptal jak postupovat při odstranění této svorkovnice. Sousedka je psychicky nemicná a odmítá s námi jakkoli komunikovat. Děkuji za odpověď! Tomáš Lenc.


Odpověď

Z minulosti je spousta takto právně nedotažených věcí…. Neříkám, že to tenkrát bylo bez povolení, to nezjistíte…. Nyní je to asi otázka bezpečnosti… a tam bych začal. Zkuste, aby váš elektrikář napsal, že jde o záležitost, která z pohledu dnešních předpisů nemůže získat revizi. Pak bych požádal stavební úřad o svolání místního šetření za účasti ČEZu a sousedky (či nějakého zástupce sousedky).

Důležitý bude protokol, zápis. Bylo by potřeba aby zástupce ČEZu uvedl, že je to v nepořádku a nebezpečné… ovšem na nějakou úpravu, odpojení bych se dopředu obrátil na advokáta, je podle mne kolem toho dost rizik s náhradami….

Ing. Bohumil Krejčí
vedoucí odboru
Odbor výstavby a územního plánování
MěÚ Jindřichův Hradec

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování