Dobrý den, koupili jsme pozemek cca 1ha, jde o louku ve svahu a les, který je nad loukou. Nad naším lesem je louka, která patří naší sousedce a v katastru je přes tu louku k našemu pozemku vyznačena obecní komunikace, jenže ji nikdy nikdo nepoužil a tak vypadá jako součást té sousedčiny louky. Sousedka nám brání v obnovení obecní komunikace a argumentuje tím, že na louku dostává dotace a kdyby tam vznikla cesta, přišla by o dotace. Město se tak zdržuje v pozadí a odmítá s námi cestu řešit. Měli jsme už od města schválené vykolíkování geodetem, ale paní sousedka celou akci na městě stopla. Takže jsme v začarovaném kruhu a nemáme k našemu pozemku žádnou jinou možnost přístupu. Co máme prosím dělat? Sousedce jsme kvůli těm dotacím nabídli část našeho pozemku k obdělávání a výměře potřebné k dotacím, to odmítá.

Odpověď Důležité je, kdo je v katastru napsaný jako vlastník pozemku pod tou komunikací. Je to sousedka nebo obec?

Pokud je to obec, tak by to mělo být řešitelné. Pokud je to sousedka, tak je to složitější. Vlastnické právo je dost silný argument.

No, toto jsou zapeklité případy, zkusil bych jednat, jednat a jednat. A to chce nosit jí buchty a zdravit jí i když máte na ni vztek….

Třeba přes nějakého slušného právníka. Jít k soudu? To je na dlouho – a s nejasným výsledkem.
Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování