Dobrý den.

Před 10 lety jsme koupili od developera zasíťovaný pozemek s tím,že developer vybuduje příjezdovou komunikaci a podle smlouvy s obcí jí pak na obecec převede za symbolickou 1 kč.Komunikace byla vybudována a zkolaudována ale na převod obci nedošlo.Nyní nastala ta situace ,že onen developer,resp.firma ve které je jednatel je v insolvenci a my a všichni naši sousedi jsme obdrželi přípis od správce konkurzní podstaty,že naše příjezdová cesta půjde do dražby k pokrytí dluhů onoho developera.Takže nám teď hrozí,že si příjezdovou cestu budeme muset za nemalé peníze odkoupit. Obec by to prý udělala ale mohla by do toho dát jen 200 000 kč ale odhad té komunikace je přes 1 milion kč .Ještě uvádím,že k našim domům vede jen tato příjezdová cesta,jinou možnost nemáme. Existuje vůbec nějaké řešení naší situace? Za vaši radu mnohokrát děkujeme.

Odpověď No, nádhera. Podstatná věc je toto: je ta komunikace zkolaudovaná? Měla by být. A pak je otázka, jak je zkolaudovaná – měla by být zkolaudovaná jako veřejná komunikace.

V opačném případě by tam musela být závora a muselo by být v kolaudačním souhlasu vysloveně uvedeno, že je neveřejná.

Tak, teď dál, pokud ta komunikace je veřejná, je vám úplně jedno komu patří, nemůže vám nikdo zakazovat ji užívat. To je teorie. Ale lepší by bylo, kdyby obec na základě podepsané smlouvy jednala se správcem k. podstaty a právně se snažila o dodržení smlouvy. Ovšem co dělat, když obec se o toto nebude snažit?

Další otázka je, kdo si takovouto komunikaci koupí? Nemějte iluze, buď nikdo (a pak by vám to mohlo být jedno) nebo nějaký tvrdý hoch, který bude hledat způsob, jak vám to tam fyzicky zavřít (překopat, zasypat apod.) a tím vás donutit k jednání o koupi.

Tady opravdu bych zašel za sousedy a složil se na advokáta a s ním se poradil. Hodně štěstí, budete jej potřebovat.

Krejčí
Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování