Dobrý den. Naše rodina má starší rodinný domek, který byl zásobován mnoho let vodou za pomoci čerpadla ze studny, která bohužel před lety vyschla. Několik let vodu dovážíme. Chtěli bychom se připojit na obecní vodovod, ale nemáme dobré vztahy se starostou a ten nám řekl, že jediné co nám povolí, je dům zbourat..... Má obec nějakou povinnost nás třeba i na naše náklady k obecnímu vodovodu připojit, když je dům zkolaudovaný a splňuje vše pro obývání??? Máme nějaké možnosti jak se připojit? Děkuji.

Odpověď U kanalizace ta povinnost vyplývá (ale povinnost pro stavebníka), u vodovodu ne. Tedy, pokud veřejná kanalizace jde kolem domu a je v dostupné vzdálenosti. Váš případ je ale jiný.

Jinak se to občas stává. Možná by pomohlo sehnat projektanta, dát mu plnou moc (abyste s nepříjemným starostou nemuseli jednat osobně) a alespoň tento problém otevřít. A vše písemně a schovávat si to.

Vodovod pro obec většinou spravuje nějaká odborná firma, takže tam byste mohli získat souhlas s napojení (těžko by zdůvodnili, že ne). Ale většina těchto případů narazí, ze nezískáte souhlas nebo smlouvu o služebnosti s uložením přípojky do obecního pozemku. To ale nemůže vysloveně zazdít starosta, jde to do rady (zastupitelstva). Ale víme jak některé obce fungují…. No, pokud to dotáhnete až do této roviny a souhlas nezískáte, tak byste museli jít k soudu a myslím, že po čase byste to museli vyhrát.

Ale taky budou volby a může se na obec dostat jiná sestava…

Hodně štěstí.

Krejčí
Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování