Dobrý den, delší dobu máme neshody se sousedem. Prosím o radu, zdali tato situace má po stavebně právní stránce řešení. Dohromady máme všichni 10 pozemků (vždy 5 a 5 na jedné straně silnice), mezi námi cesta/silnice (v žalostném stavu). Silnice je ve vlastnictví 50% souseda A a 50% souseda B. Soused B je v pořádku, s tím se dohodneme bez problému. Soused A vlastní, mj. z těchto deseti pozemků cca tři pozemky. Před X lety se dohodlo, že se v ulici vybuduje voda/vodovodní řad a veškeré s tím spojené náklady se budou dělit počtem vlastněných pozemků. Každý jeden díl, vlastník třech pozemků tedy poměrově třemi díly. Vypracovala se proj. dokumentace, vydalo stavební povolení s projektem na deset přípojek. Bohužel vlastník A (vlastník 3 pozemků a 50% silnice) se odmítl na výstavbě nyní nadále podílet. A nehraje následně fér, požaduje po nás ev. nižší spoluúčast na nákladech, což zásadně odmítáme. Chceme všichni stavět a podílet se stejnými náklady, tedy 1/10. Soused A nechce ani odprodat 50% podíl silnice atd. Ve výsledku, po realizaci díla, by se v každém případě i tak dílo převedlo na obec, pro možnost provozování. Jedná se tedy o vybudování společnými silami/náklady a předání obci. Jaké je prosím řešení nyní po právní stránce? - Lze například přistoupit k razantnějšímu řešení? - Ohrožení? (všichni máme studnu s nepitnou vodou, pitná voda je dovážena svými silami ...) - Lze souseda A „vynechat“ a nerealizovat mu přípojky? Jenom ty naše – změna v průběhu díla? Půjde zkolaudovat? - Založení společenství – vybudovat dílo na náklady všech (bez souseda A) a následně (v případě zájmu se připojit) chtít daný podíl nákladů? Toto zakombinovat i do podmínky v případě převodu na obec (smluvně?) - Jiné řešení?


Odpověď

Je to příliš složité, ale jestliže je vydané stavební (vodoprávní) povolení, kde stačí pouze souhlas vlastníka či spoluvlastníka pozemku, znamená to, že vzniklo stavbu stavět. Nevznikl ale žádný klíč, kdo kolik zaplatí apod. Teď je otázka, co se před lety „dohodlo“, byla sepsaná nějaká smlouva o stavbě? Co je psáno, to je dáno. Podle mne zápis v nějakém protokolu je málo. Se smlouvou byste mohli jít k občanskému soudu.

Ale soudní řešení je u nás na leta. Takže nevím. Je to vydírání, ale udělejte schůzku mezi racionálně uvažujícími sousedy a zjistěte, co by byli ochotni akceptovat za náklady bez toho vašeho lišáčka. Možná uvažuje tak, že to zaplatíte, předáte k provozování obci a pak ejhle, obec jej musí nechat zadarmo připojit. Toto jsem skutečně už zažil. Pokud opravdu dopředu jste neměli žádnou písemnou smlouvu, tak asi opravdu taháte za kratší konec provazu. A soudy - bez obalu- to je na několik let.

No, závěrem, asi nic moc….

Krejčí

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování