Dobrý den. Požádal jsem Stavební úřad o povolení nadstavby (stavebních prací) a stavebních úprav. Z časových důvodů jsem byl nucen provést stavební úpravy (rekonstrukci interiéru rodinného domu) dříve než bylo vydáno stavební povolení. Stavební úřad nyní tvrdí že jsem provedl nepovolenou stavbu. Já tvrdím, že jsem provedl jen stavební úpravy, bez zásahu do nosných konstrukcí a ty nevyžadují stavební povolení ani ohlášení. Kdo má pravdu? děkuji

Odpověď No, úřad má vždycky pravdu …. Ale teď vážně: §79 stavebního zákona přesně vymezuje, co nepotřebuje z hlediska stavebního zákona nic. V bodě 5) se hovoří o stavebních úpravách a udržovacích prací. Udržovací práce jsou ty, kde se nemění vzhled stavby a nezasahuje se do nosných konstrukcí.

Pokud jste ale udělal nástavbu, tak jste změnil vzhled objektu i jste zasáhl do nosných konstrukcí (protože jste vyrobil i nové nosné konstrukce).

Je teď na stavebním úřadě, oni vám musí prokázat rozsah pochybení a vy můžete rozporovat, pokud by do nepovolených úprav zahrnuli i to co zákonu nepodléhá.

Snad vám nic „černého“ neprokážou.

Krejčí

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování