Dobrý den,

pracuji jako „hodinový manžel“ a mám před sebou práce v bytě klientky ve starším domě s vysokými stropy. Ačkoliv pro bydlení v takovém typu bytu je nezbytné zakoupit štafle nebo žebřík, klientka zatím žádný žebřík nemá. Chtěla by si žebřík pořídit, protože v tomto typu bytu se bez něj nejspíš neobejde. Požádala mě o radu při jeho nákupu. To by současně vyřešilo také moji potřebu použití žebříku při montáži nových stropních svítidel a garniží. Poraďte mi prosím, jaký typ žebříku je pro použití při popisovaných činnostech v bytě nejvhodnější – zejména s ohledem na bezpečnost a pohodlí při používání. Jaká kritéria je nutné při nákupu žebříku brát v úvahu? Já používám při práci středně vysoké skládací hliníkové schůdky – pro práce v panelákových bytech mi toto vybavení zatím stačilo. Sám také uvažuji o nákupu žebříku, který bych mohl používat při údržbě bytů s vysokými stropy a rodinných domků. Současně bych ale potřeboval vyřešit možnost převozu žebříku v dodávce.

Předem děkuji.

Odpověď Vážený pane,

máte pravdu v tom, že v bytě s takzvanými „vysokými stropy“ se bez kvalitního a bezpečného žebříku majitelka bytu, stejně jako vy při jeho údržbě neobejdete. Pro použití, které popisujete, tedy v bytě, doporučujeme zakoupit moderní štafle. Poskytují mnohem větší stabilitu a pohodlí než klasický opěrný žebřík a mají mnohem variabilnější použití. Můžete je navíc použít i uprostřed volného prostoru, kde byste klasický opěrný žebřík neměl kam opřít – například při vámi zmiňované instalaci svítidel nebo pozdější výměně žárovek uprostřed místnosti.
V aktuální nabídce prodejců si určitě vyberete z mnoha druhů moderních lehkých hliníkových štaflí, které mají nosnost až 150 kg. Rozhodně doporučujeme výběr štaflí s maximální možnou nosností – jsou mnohem stabilnější a bezpečnější, než modely určené pro nižší hmotnostní kategorie uživatelů. Nosnost je tedy prvním kritériem, které byste si před nákupem štaflí měl ujasnit. Při posuzování požadované nosnosti pamatujte i na to, že kromě hmotnosti osoby, která po stupních žebříku bude stoupat, musíte do plánované nosnosti započítat i případná břemena, která budou přemisťována.

Dalším kritériem, které je při výběru štaflí důležité, je celková výška štaflí. Při posuzování správné výšky berte v potaz to, že u štaflí a žebříků s výstupem z obou stran by se mělo stoupat nejvýše na třetí stupeň odshora, což umožňuje dostatečně se přidržet. Pokud zvolíte štafle nebo dvojitý žebřík s plošinou, výška by měla být zvolena tak, aby uživatel stojící na plošině dosáhl bez natahování do maximální potřebné pracovní výšky. Při posuzování požadované výšky štaflí musíte tedy vzít v úvahu také výšku osob, které budou štafle používat. Výška dosahu leží cca 2m nad výškou stání. Pracovní výška je oblast, kde vykonáváte práci – například s vrtačkou – ve výšce těla, což je zpravidla 1,5 m nad výškou stání. Obecně platí pravidlo, že výška stání + 1,5 m odpovídá pracovní výšce a výška stání + 2 m odpovídá výšce dosahu. Podle tohoto „vzorce“ si můžete vypočítat, jak vysoké štafle je třeba zakoupit, když vezmete v úvahu výšku stropů v bytě.

Při volbě šířky stupňů nebo pracovní plošiny platí pravidlo – čím širší, tím bezpečnější a pohodlnější.
Protože štafle, vyhovující svou výškou použití v bytě s vysokými stropy jsou náročné na manipulaci a je složité je převážet, pro použití při vaší práci ve větší výšce doporučujeme trojdílný žebřík, který můžete použít několika způsoby: jako dlouhý příložný žebřík, štafle, výsuvný žebřík nebo štafle s výsuvným ramenem. Na trhu jsou i speciální kloubové žebříky vhodné pro použití v terénu s různou výškou – na schodech, terasách, pódiích a podobně.

Pro vaši práci při různorodé údržbě bytů a rodinných domků by se vám mohlo hodit také skládací pojízdné modulové lešení, které můžete používat také pro práce ve větších výškách a současně je praktické pro skladování a přepravu v autě, protože má kompaktní rozměry a díky jednoduchým upevňovacím mechanizmům se dá lehce složit. Pro vás by se možná hodila také některá z pracovních plošin, protože na široké ploše se ve výšce pracuje mnohem lépe a pohodlněji než na úzkých příčlích žebříku. Při výběru lešení a plošiny v e-shopu můžete vybírat podle výšky lešení, pracovní výšky a požadované výšky plošiny.

Důležitým kritériem, které byste neměl při výběru žebříku opomenout, je kvalita materiálu a provedení. Pozornost, kterou budete věnovat kvalitě žebříku, se vám nepochybně vrátí v podobě dlouhodobé spokojenosti, protože kvalitní žebřík vám bude sloužit řadu let. Pokud jste profesionál a žebřík potřebujete často převážet, skvělým pomocníkem je zařízení pro speciální uchycení žebříku na auto. Určitě nedoporučujeme používat nebezpečné „gumicuky“.

Práci při použití žebříku vám usnadní doplňky, jakými jsou nášlapná plošinka na hliníkový žebřík, prodloužení na štafle nebo patka s hrotem pro zapíchnutí žebříku do půdy. K vaší bezpečnosti přispějí také bezpečnostní doplňky jako stabilizátor, gumové protiskluzové patky nebo sloupové opěry žebříku.
Žebřík pro profesionální použití se vám vyplatí nakupovat u zkušených a renomovaných obchodníků, mají velký výběr žebříků pro profesionály. Máte tak jistotu, že žebříky z jejich nabídky odpovídají příslušným normám a také vám tam zkušení prodejci s výběrem odborně poradí. Jedním z dodavatelů spolehlivých a bezpečných žebříků je například KAISER+KRAFT.
Kaiser + Kraft, spol. s r.o.