Máme projekt a povolení na obecní komunikaci z roku 2007 kterou si pravděpodobně budeme hradit z vlastnich zdrojů " majitelé stavebních pozemků " komunikace ma 6m šířku a 2 chodníky. Je možné udělat komunikaci 6m s jedním obchodníkem a po té zažádat o změnu před dokončením stavby? Aby byli nižší náklady na tento projekt.

Odpověď Základní otázka je – je to povolení ještě platné? Ze zákona je platnost 2 roky, úřad může ve zdůvodněných případech povolit platnost 5 let. Pokud v té době nebyla stavba zahájena, platnost povolení končí. Samozřejmě je tam možnost, žádat o prodloužení platnosti povolení, ale to často lidé i obce opomenou ….

Jinak komunikaci povoluje speciální stavební úřad (většinou jde o MěÚ odbor dopravy tzv. trojkové obce – bývalý okresní úřad) a ten pak rozhoduje i o zkušebním provozu a kolaudaci. Protože abyste mohli komunikaci použít např. pro povolení stavby rodinného domu, musí být komunikace nejen povolena, ale i zkolaudována – většina úřadů respektuje alespoň vydání rozhodnutí o zkušebním provozu.

Kdy obecně lze část stavby zkolaudovat (to samé platí o zkušebním provozu)? No přece, když je část stavby provozuschopná a bezpečná. A tam je třeba hledat odpověď n vaši otázku. Tedy neměnil bych povolení (změna stavby v jejím průběhu) ale snažil bych se získat informaci, zda úřad zkolauduje první etapu stavby pouze s jedním chodníkem. No, a z toho vyplývá – musíte na ten úřad co to povolil vyrazit a dopředu se s nimi domluvit.

Krejčí
Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování