Dobrý den, jsme majitelé lesního pozemku, který byl prodán jako stavební parcela. Spolu s dalšími 3 majiteli okolních pozemků jsme 4 spolumajitelé pozemku (vykácená část lesa, vyjmutá z lesních fondů),, který má sloužit jako příjezdová komunikace. Tato příjezdová komunikace nemá možnost dále pokračovat, jelikož končí právě těmito 4 pozemky. Abychom mohli začít s realizací stavby domů , příp. rekreačních objektů, jsme povinni komunikaci nejprve postavit. Je možné tuto komunikaci realizovat jako účelovou, abychom nemuseli jako majitelé investovat velké náklady do realizace místní komunikace, která by i k rázu lesního území působila dost nepatřičně a zda toto rozhodnutí o typu komunikace je třeba projednat s místním obecním úřadem nebo stavebním úřadem vydávající územní rozhodnutí nebo stavební povolení?
Účelovou komunikaci, kterou bychom byli ochotni přiznat jako veřejnou bychom chtěli ponechat v našem vlastnictví. Místní komunikaci bychom museli předat obci. Účelová komunikace může vést i k rodinným domům nebo jen k rekreačním objektům? Byli bychom v něčem omezeni, pokud bychom rekreační objekt užívali k trvalému bydlení? (adresa trvalého bydliště, číslo popisné, vyvážení popelnic..)Děkuji Vacková

Odpověď Tak prosím, napřed pečlivě pročíst územní plán, ten představuje veřejný zájem a je závazný.


Ale obecně podle vyhlášky 501 /2006 Sb. §20 bod 7) platí povinnost zpevněné pozemní komunikace šířky 2,5 m končící nejdále 50 m od stavby (skupiny staveb). Vyhláška přitom vůbec nehovoří, zda to bude cesta veřejná, neveřejná, ve vlastnictví jedné osoby, pěti osob nebo obce ….



Krejčí
Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování