Dobrý den,

dovolte mi prosím prokonzultovat zde projekt spočívající v dílčí rekonstrukci rekreační chaty.
Jedná se o menší rekreační chatu postavenou svépomocně kolem roku 1965, nejprve koncipovanou vyloženě jako „bouda na přespání“ pro myslivce, posléze byla přestavěna, resp. navýšena o jedno patro.

Půdorysné rozměry: 10,75 x 4 m, v polovině délky je rozpůlená příčkou.
Základy jsou kamenobetonové, stabilní, založeny do hloubky 0,8 m pod terén, nad terén plynule přechází v sokl o výšce cca 0,25 až 0,3 m. Tloušťka základů je pod obvodovými zdmi i pod příčkou 0,4 m. Po obvodu jsou zaizolované nopkovou folií, odvodněny.
Obvodové stěny jsou rámové konstrukce (nosné trámy profil 10 x 14 cm), oboustranně obité prkny tl. cca 2 cm, z vnější strany jsou tato prkna obložena heraklitem a omítnuta. Delší stěna je tvořena 8 trámy + 2 rohovými, kratší 2 trámy + 2 rohovými. Nosné trámy vychází z pozednice obdobného profilu, tato je položena na izolaci na základech (soklu). Výška stěn od soklu po strop je 2,50 m. Dělící příčka je zděná, z pálených cihel tl. 15 cm. Okna a dveře se nachází pouze v přední dlouhé stěně, před kterou je předsunuta zastřešená a zasklená veranda.
V první polovině 70. let pak bylo toto přízemí navýšeno o patro se dvěma ložnicemi – vnitřní dispozice a půdorysné rozměry jsou totožné s výše popsaným přízemím objektu. Konstrukce této nástavby je obdobná jako u přízemí, jedná se opět o jednoduchou trámovou konstrukci (profily 10 x 12 cm a 10 x 14 cm, včetně příčky), která je pouze vně i zevnitř obita prkny tl. cca 2 cm, dutiny jsou vyplněny nějakou skelnou vatou. Výška zadní stěny nástavby (dle sklonu střechy) je cca 1,50 m, přední pak cca 2,5 m.
V rohu při dělící příčce prochází v celé výšce stavby zděný komín ke kamnům na tuhá paliva.

A nyní již k samotné rekonstrukci.
Jelikož řadu let kolem komína nepozorovaně zatékalo do konstrukčních dutin zadní obvodové stěny, zjistili jsme, že nám úspěšně uhnila a ztrouchnivěla část pozednice zadní podélné obvodové stěny a ani přilehlé nosné trámy a prkna použitá na obití na tom už nejsou zrovna nejlépe. Do toho se pozvolna rozpadá heraklit zvenčí... Napadlo nás, že bychom postupně dřevěnou konstrukci obvodových stěn nahradili zděnou, z cihel. Postup by byl takový, že by se vždy vytáhl jeden trám i s kusem pozednice (po nezbytném podepření a zajištění zbytku konstrukce vzpěrami), obnovila se izolace na základovém soklu a kus se vyzdil. Takto bychom postupně dozdili přinejmenším celou zadní stěnu a oba boky, ideálně celý obvod. Zděnou dělící příčku lze napojit, již tehdy byla stavěná s ohledem na možné budoucí vyzdění zbytku chaty. S ohledem na zachování vnějších rozměrů i vnitřních dispozic jsem uvažoval nad použitím Porothermu 17,5 (nebo jeho ekvivalentu od Heluzu) – dle katalogového listu lze užít na vnitřní i vnější nosné konstrukce, pevnost v tlaku P10 – bude to dostatečně silné zdivo, aby uneslo zatížení od nástavby patra, popisované výše? Domnívám se, že (obrazně řečeno) cokoliv je lepší, než uhnilé, ztrouchnivělé trámy, navíc současné stěny mají tloušťku jen cca 15 cm, tedy zdivo takto vytvořené by mělo větší tloušťku a bylo nosné v celé délce, zatímco nyní jsou nosnými prvky pouze výše uvedené trámy, ale toto bych si u odborníků prosím rád ověřil. Je nutné brát v potaz, že se jedná jen o chatu na příležitostné víkendové pobyty, nikoliv o rodinný dům či podobnou stavbu k trvalému užívání, kde bych nepochybně volil zdivo mnohem silnější a zcela jiné. Nebráním se samozřejmě ani volbě jiných materiálů, rád si nechám poradit – zachování dřevostavby bych se ale chtěl v případě toho spodku vyhnout.
Do koruny zdiva bych zabudoval pásoviny sloužící k ukotvení podélného trámu (ze kterého bych vlastně tímto udělal pozednici) nesoucí konstrukci nástavby. Kde by bylo lepší začít – v místě, kde jsou konstrukční prvky nejvíce poškozeny, tj. přibližně v polovině délky, anebo z rohů?
Uvažovaná rekonstrukce by se týkala jen obvodových stěn přízemí – nástavba je bezvadném technickém stavu a plně vyhovuje.

Všem předem děkuji za podnětné příspěvky a rady a přeji hezký den.

Jirka

Odpověď Dibrý den,

trochu Vás asi svoji odpovědí zklamu. Pro reálný návrh nebo spíše odsouhlasení Vašeho zamýšleného postupu rekonstrukce chaty je v této poradně málo místa. Doporučuji následující - obrátit se na projektanta - statika ve Vašem okolí a vše s ním konzultovat. Je samozřejmě možné , že po příslušném podepření a vzepření konstrukcí lze chatu postupně podezdít. Avšak podezíval bych vždy celou zeď dle potřeby, ne zeď po malých částech. Dle mého prvotního soudu je Porotherm 17,5 málo. Kromě běžných zatížení provozem je objekt zatěžován dosti podstatně i např. větrem . Zároveň s podezděním by bylo hodné u zdi zbudovat něco jako ztužující železobetonový věnec nebo systém ocelových táhel. Je zde prostě mnoho neznámých i když se jená o pouhou chatu.

Pěkný den - Ing. Kostohryz - Nemoinspekt
NEMOinspekt s.r.o.