Dobrý den,

prosím o radu ohledně rekonstrukce domu.

Stavíme komín, ke kterému budou v budoucnu připojena samostatně stojící krbová kamna. Ta budeme využívat pro příležitostné vytápění. Potřebujeme poradit, zda máme komín zaizolovat v prostoru půdy a nad střechou. Podle rady od našeho zedníka je to zbytečné.

Děkuji za radu.

Odpověď Dobrý den,

pro vnější dodatečné zaizolování cihelných komínových těles doporučujeme použít fasádní desky z minerálních vláken Isover TF PROFI nebo  Isover NF 333. Tyto izolační desky je možné použít pouze tehdy, pokud teplota na rozhraní komínového tělesa a izolace je max. 200 °C. Na desky je možné nanést klasické vrstvy kontaktních zateplovacích systémů (tmel, výztužná mřížka, penetrace, omítkovina, nátěr). Pro vyšší teploty se používají technické desky Orstech 90 nebo Orstech 110.
 
U stavebnicových systémů je izolace komínů dodávána přímo výrobcem. Podle ČSN 724201 čl. 6.3.3. je pro tepelněizolační vrstvy vícevrstvých komínů předepsaná min. objemová hmotnost izolace 90 kg/m3. Tento požadavek vychází z faktu, že při teplotách uvnitř izolace nad cca 200 °C dochází k odpaření pojiva a příliš lehká izolace z kamenné vlny by se mohla začít sesedat. Dalším požadavkem je, aby izolační vrstva pro vícevrstvé komíny byla odolná při vyhoření sazí (třída odolnosti G) –  musí mít bod tání vyšší než 1000 °C.
 
ISOVER dodává polotovar na izolování komínových vložek specializovaným firmám, které nabízejí komínový systém jako celek, včetně nutných záruk. Navrhnout vhodnou izolaci na komínový systém vyžaduje znát kompletní okrajové podmínky: teplotu spalin, výšku komína, hmotnostní toky spalin atd. To jsou hodnoty, od kterých se pak odvíjí nutná tloušťka izolace, která zajistí, že v komíně nedojde ke kondenzaci vlhkosti ze spalin.
Ve spolupráci se specializovanými prodejci technických izolací ISOVER nabízí izolace komínových vložek vyřezávaných z bloků. Může se jednat o vložky speciálních rozměrů daných výrobci komínových tvárnic, izolačních pouzder nebo se vyrábí desky s vyfrézovanými drážkami pro přesnou a snadnou aplikaci do komínových systémů. Tloušťka desky a velikost vyfrézovaných drážek jsou dodávány podle požadavků zákazníka v závislosti na průměru kouřovodu.
 
Všechny tyto typy produktů jsou vyráběny z polotovaru o objemové hmotnosti 90 kg/m3 a bodem tání vyšším než 1000 °C.
www.isover.cz
Divize ISOVER, Saint-Gobain Construction Products CZ a.s