V červnu 2018 jsem koupila pozemek vedený jako trvalý travní porost o výměře 638 m2.na pozemku byla postavena zahradní kůlna na nářadí kterou jsem zreonstruovala v domnění že stavba do 25 m2 s odstupem 2m od oplocení není potřeba povolení. Nyní jsem zjistila ze původní kůlna byla postavena na černo a že pozemek je v obytné části a slouží ke stavbě rodinného domu a že rekonstruovaná kůlna nesmí na pozemku stát,že povolení mi prý nikde nikdo nedá.bojím se že budu muset kůlnu zbourat.nevim tedy jak mám pozemek udržovat, sekat atd pokud nemám nářadí a náčiní kam odkládat?Můžete mi prosím poradit jak nejlépe situaci řešit když na stavebním jsem s povolením nepochodila?podotýkám že o staré kůlně všichni na stavebním věděli několik let a nic se nedělo a nikdo mě neupozornil že tam nemůže stát.predem moc děkuji Č.

Odpověď Takže:

1. sežeňte si územní plán, většinou dnes je k mání na internetu. Zadáte ve vyhledávači heslo: Územní plán Dolní Lhoty (název obce – ne místní části)

2. Překlikejte na hlavní výkres nebo koordinační výkres

3. Vytiskněte barevnou stránku, kde bude vidět i vaše parcela

4. Podle písmenka v barevné plošce vaší parcely pak v legendě přečtěte k čemu je plocha určena (třeba Bv – bytová zástavba venkovská či něco podobného)

5. V textové části územního plánu dohledejte patřičné písmenko a vytiskněte regulativy (tj.: přípustné využití ……; podmíněně přípustné využití …….; nepřípustné využití).



To si třikrát pozorně přečtěte a to bude rozhodující, co tam je napsáno.



A pak musíte hledat řešení. Pokud je tam stavba dlouho, úřad nic leta nedělal a teď řekne, je to černá stavba? To je špatně – příklad: byla u nás hájovna ze 17tého století. V mapě byla chybně zakreslena 100 metrů vedle, jenže to už byl katastr sousední obce. Od hájovny samozřejmě nebyl jakýkoliv doklad. Byla to černá stavba? Žádný stavební zákon dnes ani v minulosti neměl stanovenu promlčecí lhůtu. Ale přesto všechno tohle přece není černá stavba!!! To se teď stává úřadům územního plánování, že to klidně tvrdí. Je to stavba bez dokladů a v našem případě i územní plán na ni zapomněl a v té ploše má ornou půdu. Přesto všechno se k takové stavbě nedá zahájit řízení o odstranění stavby. Ano, nový vlastník musí stavbu nechat geodeticky zaměřit, musí vypracovat pasport stavby a na základě potvrzení stavebního úřadu o existenci stavby se to vloží do katastru nemovitostí.

Při první změně územního plánu obce se to pak opraví (doplní do územního plánu).



Ale u takové stavby jako uvádíte je posouzení obtížnější. Nicméně zastávám názor, že po pár desítkách let by měl úřad prokazovat (a jak to udělá?), že jde o černou stavbu, ne že nový majitel, který s bídou dostane kupní smlouvu s katastrálním snímkem dokládá, že stavba je legální….



A závěr. Rodinný dům může být velice malý. V podstatě velikost garsoniéry + povinné zázemí. Zkušený projektant by možná dokázal vaší boudičku navrhnout přistavět na malý rodinný dům…



Krejčí
Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování