Dobrý den.

Chystáme se rekonstruovat podkroví v hospodářské budově, které dříve sloužilo jako úschovna pro obilí, dřevo, nářadí, .... Určitě by zde došlo ke změně úhlu střechy a byly by zde přidány střešní okna. Zajímalo by mě, zda musíme žádat o stavební povolení nebo stačí pouze ohlášení stavby? A ještě pokud by to bylo uvedeno jako hospodářská budova, je složitá změna na obytné prostory? Předem děkuji za odpověd.

No, odpověď je jednoduchá – změna úhlu střechy vede k navýšení obestavěného prostu stavby, tedy především taková změna vyžaduje i umístění. Konkrétní posouzení kdy „ohlášení“ a kdy „povolení“ závisí na ploše stavby. Jestliže dnes půdorys hospodářského objektu je do 50m2, šlo by o ohlášení kombinované s územním souhlasem. Jestli je hospodářský objekt větší než. 50m2 tak by šlo o spojené územní a stavební řízení.



Ale pokud dneska je objekt zapsán jako rodinný dům, pak je rozhodující plocha do 150m2 anebo nad 150 m2. Asi by bylo rozumné příslušnému stavebnímu úřadu poslat mailem situaci s výpisem z katastru nemovitostí a vyčkat na jeho konkrétní odpověď. Co se týká projektové dokumentace a dalších dokladů, tak převládá mylný názor, že u ohlášení je to jednodušší. Není tomu tak. Ohlášení je pouze rychlejší a je menší poplatek.



Krejčí

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování