Dobrý den, mám dva dotazy, v roce 2020 jsme si pořidili rekreační chatku kde RK uváděla velikost 25 m2 a na KÚ je zapsáno pouze 12 m2, předchozí majitel dělal malou přístavbu u které pravděpodobně neměl ohlášku, první dotaz zní, jak mám postupovat, aby na KÚ bylo zaevidováno stávajících 25 m2 a druhý dotaz zní, jestli mohu k této rekreační chatce přistavět jednu zastřešenou místnost o velikosti 12 m2, místnost by se stala součástí obytné plochy, je to reálné a o co a koho mám žádat? Děkuji za radu. Bláha


Odpověď

Podívejte, v žádném případě nejste pachatel „černé stavby“ – pokud to nemělo povolení. Proto můžete v klidu jít na stavební úřad a tam se zeptat. Má to několik variant – ta nejjednodušší je, že necháte stavbu nově geodeticky zaměřit a stavební úřad vám dá písemné potvrzení skutečného obvodu stavby a s tím pak jdete na katastrální úřad …
Ale … je tam ale. Maximální velikost těchto objektů dnes není omezena žádnou vyhláškou, ale územním plánem vaší obce. A každá obec může mít plochy zahrádkářských kolonií nebo plochy pro individuální rekreaci regulované odlišně. Takže nezbývá než úplně první krok jít na počítač, tam si zadat heslo: územní plán vaší obce a pokusit se napřed úplně laicky si to základní vyhledat. Takže: hlavní výkres nebo koordinační výkres – tam najdete tu svou parcelu v nějak vybarvené ploše. Na kraji v legendě podle barvy si přečtete jak se plocha jmenuje a pak překliknete do textové části a hledáte k názvu plochy regulaci. Třeba u chatek je často uvedeno, že nesmí přesahovat plochu např. 36 m2 a 6 m výšky a podobně… Někdy je dost obtížné se v územním plánu vyznat, tak vám nezbyde dojít si na úřad územního plánování a tam se vyptat….
Na úřadě všude říkejte, že jste nový majitel, že jste si takto chatu koupili a že minulý majitel vám nedal žádné doklady. Prostě se snažíte si dát stavbu do pořádku. A uvidíte, co vám řeknou.
A k té přístavbě: opět bude možná jen tehdy, když celková plocha po dokončení nepřesáhne povolenou plochu v územním plánu. Konkrétně, vaše chata má dnes zastavěnou plochu 25 m2 , územní plán vaší obce dovoluje tyto stavby maximálně o ploše 36 m2, pak z toho vyplyne možnost přístavby 36 -25 = 11 m2. To je samozřejmě příklad. A opravdu pozor územní plán = veřejný zájem a ten převažuje nad vším ostatním, takže větší přístavbu neprosadíte….

Ing. Bohumil Krejčí
vedoucí odboru
Odbor výstavby a územního plánování
MěÚ Jindřichův Hradec

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování