Dobrý den, Bude mi schváleno zřízení čísla popisného na pozemek v osobním vlastnictvím, vedený jako rekreační oblast, na kterém se nachází budova nepodléhající stavebnímu povolení? Děkuji.


Odpověď

Napřed trochu teorie. Zákon o obcích říká, že číslo popisné přiděluje patřičná obec. Ta může pověřit tímto stavební úřad (takto to máme zavedeno my. Dále, každé přidělené číslo popisné se musí zapsat do systému evidence budov (zjednodušuji název) RUIAN a ten je propojený se všemi dalšími registry, tj i s katastrem nemovitostí.
Takže dál. Rekreační objekty nemohou mít číslo popisné, ale pouze evidenční. Objekt, který nepodléhá nějaké formě povolení, přesto může být geodeticky zaměřen, vložen do katastru nemovitostí )na základě žádosti vlastníka). A když se toto podaří, tak nevidím důvod, aby obec …… takovémuto objektu nepřidělila evidenční číslo.
Ovšem ani katastry nemovitostí ani jednotlivé obce podle mých zkušeností tuto tématiku po republice neřeší stejně. Udělal bych následující. Tužkou bych do katastrální mapy zakreslil obdélníček s kótou šířka x délka a šel se zeptat na katastr nemovitostí, zda to zapíšou. Když řeknou, že ano, šel bych se zeptat na vaší obec, zda objektu přidělí číslo evidenční. Pak teprve bych se rozhodl, zda objednám geodetické zaměření ……

Ing. Bohumil Krejčí
vedoucí odboru
Odbor výstavby a územního plánování
MěÚ Jindřichův Hradec

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování