Dobrý den, koupili jsme pozemek, kde již stál rodinný dům. Tento dům předešlý majitel zboural a údajně poškodil sousedům štít, který je z kotovic. Když jsme pozemek kupovali o tomto problému jsme neměli ani tušení. Teď potřebujeme od souseda podpis pro stavební povolení, abychom mohli začít stavět, ale soused řekl,že nám souhlas nepodepíše dokud neopravíme jeho poškozený štít, že tato povinnost přechází na nás jako nové majitele a chce postavit nový štít s čímž my nesouhlasíme. Kdo je v právu?

Tak to je nesmysl. Jestliže minulý vlastník dům poškodil musí ho opravit on. Je to klasický občanskoprávní spor.



Ale praxe je zrovna v tomto případě velice neradostná a složitá. Především pro stavební povolení (a územní řízení) nepotřebujete jeho písemný souhlas. Prostě stavební úřad vede řízení, ale on se má právo do toho odvolávat. S námitkami o tom, že nový majitel musí jeho dům opravit nemůže uspět. Jenže to má jeden veliký háček a to je čas.



Přiznejme si to otevřeně, odvolací proces dnes nefunguje. Nadřízené orgány z 95% původní rozhodnutí vracejí k novému projednání a když je odvolatel mazaný toto může trvat několik let (bohužel je to tak). Takže bych zkusil něco jiného, přenesl bych se přes vnímání absolutní spravedlnosti a pokusil bych se se sousedem sepsat podle nového občanského zákoníku písemnou dohodu, kde bych jasně deklaroval, že po právní stránce za škodu jeho domu nezodpovídám, ale že v rámci dobrých vztahů s ním mu chci nějak situaci pomoct vyřešit a proto mu pomůžu materiálem, poskytnutím zedníka nebo i finanční částkou (toto samozřejmě není úplatek).



Ono by se mělo udělat vše pro to se se sousedem nerozejít ve zlém. K čemu vám je dům za pět miliónů, když se se sousedem nezdravíte, v noci před vjezdem do garáže přibudou hřebíky a každý týden jste voláni k přestupkové komisi kvůli neuvěřitelným hloupostem ….



Držím vám palce. Krejčí

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování