Dobrý den,



ráda bych se zeptala jak postupovat v případě, že sousedé provedli terénní úpravy na hranicích s naším pozemkem navýšením o více jak 1,5m nad původní terén a po nás chtějí, abychom se finančně podíleli na stavbě nákladné opěrné zdi, případně zeď stavět nechtějí a jen chtějí navezenou hlínu nechat porůst. Jeden soused navýšil zeminu nad původní terén o cca 1,5m, druhý o více jak 2m. Rozumná dohoda s nimi není a nechceme investovat do stavby opěrné zdi nemalé peníze, protože vůbec nerespektují fakt, že si zakoupili svažitý pozemek, ze kterého nyní vytvořili pozemek rovinatý na náš úkor. Předem Vám děkuji za případnou odpověď a radu, kam se můžeme obrátit, aby bylo vše v rámci zákona.



JM


Odpověď

Tak začneme stavebním zákonem 183/2006 Sb. §103 odst. 1 b) hovoří kdy terénní úpravy nevyžadují ohlášení stavby:

„b) terénní úpravy uvedené v § 80 odst. 3, písmeno a) nebo úpravy pozemků uvedené v § 80 odst. 3 písmeno e)“

Takže musíme pokračovat dál se samostudiem:

§80 stavebního zákona odst. 3 písmeno a): „terénní úpravy do 1,5 m výšky nebo hloubky o výměře do 300 m 2 na pozemcích, které nemají společnou hranici s veřejnou komunikací nebo veřejným prostranstvím, pokud nedochází k nakládání s odpady“

§80 odstavec 3 písmeno e) říká: „ úpravy pozemků, které mají vliv na schopnost vsakování vody, provedené na pozemku rodinného domu nebo stavby pro rodinnou rekreaci, které souvisí nebo podmiňují bydlení nebo rodinnou rekreaci, neslouží ke skladování hořlavých látek nebo výbušnin, není v rozporu s územně plánovací dokumentací, a plocha části pozemku schopného vsakovat dešťové vody po jejich provedení nejméně 50% z celkové plochy pozemku rodinného domu nebo stavby pro rodinnou rekreaci“

Tyto dva modře napsané odstavce říkají v podstatě toto – když terénní úpravy nevyžadují ohlášení stavebnímu úřadu, nestačí to, je nutné ještě zkoumat, zda uvedené změny nepodléhají dle stavebního zákona umístění. V tomto je konstrukce stavebního zákona (současného) pro řadu lidí málo srozumitelná.

A teprve nyní je nutné zkoumat, zda zamýšlené terénní úpravy podléhají stavebnímu zákonu nebo ne.

Takže co dělat? Požádat stavební úřad o kontrolní prohlídku, protože na stavebním úřadu je tíha posouzení, zda případy, které jsou na hranici uvedené v zákoně zákonu podléhají nebo ne. Prostě do protokolu je v každém případě nutné zřetelně uvést váš postoj, nesouhlasíte s takovýmito úpravami, nechcete nic financovat (protože jste potřebu opěrné zdi nevyvolali…..). a uvidíte. V každém případě i toto je občanskoprávní záležitost, kterou teoreticky by následně musel řešit soud. A proto je nutné od samého začátku shromažďovat důkazy, že jste na vše včas dopředu upozorňovali, že jste stranou poškozenou a že jste i cestou občanskoprávní připraveni se bránit…. Prostě proč byste měli dělat či platit opěrnou zeď, když ji potřebují či chtějí sousedé????

Prostě dát jim najevo silnou vůli si to tak nenechat úplně líbit. No, jsem zvědav, co stavební úřad do protokolu napíše. Samozřejmě je potřeba v případě, že formulace stavebního úřadu nebude z vašeho pohledu spravedlivá, jasně do protokolu napsat, že s takovýmto závěrem se v žádném případě neztotožňujete.

Držím palce

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování