Dobrý den Sousedi provádějí rekonstrukci staršího řadového domku. Na samotnou rekonstrukci souhlas obdrželi a nyní žádají o další souhlas pro přístavbu směrem do zahrady. Řadové domky jsou mezi sebou odděleny zídkami (6x2m) a na ni chtějí z jejich strany “nalepit” novou přístavbu velikosti ca 8m x 4,5m vysokou (bez odstupu k zídce). Taková přístavba nejen že z jedné strany úplně omezí výhled z našich místností ale zastíní stávající terasu, dvorek a část zahrádky. Je vůbec možné takovou přístavbu provést? Nevztahují se na to 2m od vedlejšího pozemku? Děkuji


Fotky


Odpověď

Taková přístavba může být povolena, ale …. Jako sousedi nedávejte písemný souhlas se stavbou (musí být uveden přímo v situaci), pak stavební úřad musí povolení přístavby vést řízením. Tam můžete vznášet námitky – ve vašem případě jich najdete docela dost. Sousedovi je vhodné říct: my s tímto nesouhlasíme, pokud nebudete s námi hledat nějaké smírné řešení, tak se vám budeme odvolávat a odvolávat….

Sousedů nepřítel je čas. Takže na jejich místě bych upekl buchty a šel za vámi vyjednávat….

A ještě jedna věc, přestože jede o přístavbu řadovky, tak existuje rozsudek soudu, že i v takovémto případě je nutné, aby sousedi napřed žádali o udělení výjimky z § 25 vyhlášky 501/2006 Sb. v platném znění (tam se hovoří o 2 m).

Ing. Bohumil Krejčí
vedoucí odboru
Odbor výstavby a územního plánování
MěÚ Jindřichův Hradec

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování