Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem ohledně nesouhlasu souseda se stavbou půdní vestavby. Jedná se o půdní vestavbu v bytovém domě, kde je potřeba 100% souhlas všech sousedů, bohužel tento jeden soused se rozhodl vzdorovat. Původně souhlasil, poté začal měnit a zvyšovat jeho nároky. Sjednaná částka na odkup byla všemi zbývajícími sousedy, tedy 7, odsouhlasena, ovšem on si údajně zjistil reálnou hodnotu půdy, a to má podle jeho zdroje být 5 000 Kč za 1 metr. Nám bylo od odborníků řečeno, že půda opravdu takovou hodnotu nemá a cena je přemrštěná. Po akceptaci i takto vysoké ceny opět couvl a odmítá podepsat předběžný souhlas, bez kterého nelze pokračovat v jednání o půdní vestavbě. Jeho matka, které byt patří a on v něm pouze bydlí, by mu ráda byt darovala, to ovšem nelze bez společenství vlastníků, které náš dům nemá a je opět třeba 100% souhlas. Bylo nám řečeno že předběžný souhlas nám pán podepíše pouze v případě, že se prvně udělá společenství vlastníků, a po předložení veškerých potřebných dokůmentů, jako je např. stavební plán, tento návrh zváží. Obáváme se, že zbytečně vynaložíme finance za onen plán, smlouvy apod. a on nás pouze zneužije k vytvoření společenství vlastníků a tímto naše rádoby spolupráce skončí. Také nám soused sdělil, že pokud nepodepíšeme ono společentví vlastníků, bude se s námi soudit. Dům je starý více než 60 let, jedná se o cihlovou stavbu. Půda není využítá v žádném ohledu již 40 let, také ji nelze využít jako odkladový prostor a ani jinak. Nebyly zde provedeny žádné úpravy až na výměnu střešní krytiny. Přístup na půdu je velice obtížný, neboť se zde nedá jinak dostat než po příkrém vyklápěcím žebříku, který je také v původním stavu. Ještě bych ráda napsala, že půdní vestavba by byla pouze nad naším bytem, tím pádem by zde byl veden vstup z našeho bytu. Proto Vám píši tento dotaz, jelikož jsme v koncích. Půdní vestabu chceme udělat, jelikož stávající byt nám již prostorově nevyhovuje a bohužel nemáme finance na koupi RD. Byla bych opravdu vděčná za zodpovězení mého dotazu. Předem děkuji.

Odpověď Na tento dotaz se nedá narychlo jednoduše odpovědět, ale – jestli tomu rozumím, jde o bytovku, kterou vlastní společenství vlastníků. Ti mají stanovy, ve kterých je stanoveno procento lidí, kteří musí souhlasit se zásahem do společné části. Půda předpokládám je společný prostor. Toto procento musí být splněno a písemně doloženo. To se také předkládá stavebnímu úřadu k ohlášení (nebo povolení).

Když dojde k nesouhlasu někoho ze spoluvlastníků – je možné jít k občanskému soudu, ale to bych nedělal, asi byste pak dlouhodobě nedokázali v té bytovce žít, protože byste se nakonec asi rozhádali všichni…

A pozor s půdní vestavbou, na které se nakonec dohodnete bude souviset přerozdělení podílů ve společné části domu, a to znamená docela složitou právní proceduru, protože výsledek musí být uložen na katastru nemovitostí.



Trochu to zjednodušuji, aby se to dalo vůbec pochopit. Ale z praxe – pokud někdo v domě má připomínky a vy se nakonec přece jen nějak dohodnete, velice často to nakonec stejně končí hádkami. Asi je mnohdy lepší byt vyměnit za větší a doplatit, než jít do takto složité půdní vestavby.

Krejčí
Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování