Dobrý den, k mému stavebnímu pozemku vede obecní komunikace o šíři 2,6 m, sousedův pozemek bezprostředně hraničí s touto komunikací a soused si jej zamýšlí oplotit bezprostředně u komunikace. Požádal o souhlas se stavbou plotu stavební úřad, který mu stavbu zamítl. Na základě toho soused natruc podél hranice svého pozemku a komunikace naváží bordel všeho druhu a sadí stromy. Lze mu nařídit odstranění těchto věcí, když leží, či jsou zasazeny na hranici - nicméně asi na jeho pozemku? Silniční zákon mám dojem stanoví, že 1 m od komunikace se nic takového nacházet nemůže. Sami zástupci obce namítají, že nebude možná zimní údržba komunikace a pod. Co s tím? Děkuji

Odpověď Asi je nutné zjistit následující: pokud obecní komunikace je zařazena v pasportu komunikací do sítě místních komunikací, pak má i ochranné pásmo 15 m, kde správní orgán může regulovat překážky ve výhledu a podobně. U místní komunikace je dopravní správní orgán obecní úřad, tam kde komunikace existuje.

Pokud jí ale obec nemá zařazenou do pasportu komunikací, tak se bude jednat o účelovou komunikaci a tam není ochranné pásmo. Správním orgánem je pak většinou MěÚ odbor dopravy (tzv. na trojkové obci – bývalé okresní úřady). Ale i tam lze požádat o místní šetření a pokusit se přes dotčený orgán státní správy souseda usměrnit.

Vysypávané odpady a podobně – tato problematika patří na životní prostředí (opět většinou MěÚ odbor životního prostředí),

dneska je potřeba si vyřídit i souhlas s ukládáním čistého výkopku, natož např. sutě….

Vlastník komunikace se může opřít i o § 1017 občanského zákoníku, který stanovuje vzdálenost sázení stromů od hranice komunikace.

Vím, neodpověděl jsem zcela přesně, ale přes tyto jmenované orgány zkuste hledat zlepšení celé situace…..

Krejčí
Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování