V obci jsou dva sousedé. První z nich postavil plot na hranici jejich pozemků (v pořádku), ale udělal si boční vjezd tak, že 6m2 zasahuje do pozemku druhého souseda. Tuto část pozemku si navíc vybetonoval a jezdí neoprávněně přes tuto část cizího pozemku. Druhý soused (nový vlastník) se rozhodl oplotit svůj pozemek. Kdyby ho oplotil přesně na své hranici, zastaví tak prvnímu sousedovi vjezd na jeho pozemek a ten nebude svůj vjezd moci nadále využívat. Může si ho tedy oplotit nebo nesmí zablokovat vjezd sousedovi plotem na vlastním pozemku? Jelikož pozemek hraničí s komunikací/s veřejným prostranstvím, je třeba získat územní souhlas od stavebního úřadu. K němu je zapotřebí i souhlas sousedů- který pravděpodobně nebude souhlasit. Co s tím dále? Děkuji

Odpověď Podívejte bez mapky se odpovídá složitěji. Ale obecně, rodinný dům může být povolen, pokud projekt bude obsahovat minimálně plochu pro parkování osobního automobilu. Některé územní plány požadují třeba i dvě parkovací místa. A zřízení takovéto plochy vyžaduje legální přístup a příjezd, protože jinak nemůže auto parkovat na vašem pozemku, než když tam bud moci sjet.

Takže jste sousedé, stavební úřad vám musí dovolit nahlédnout do projektové dokumentace souseda. A pokud si soused udělal přes váš pozemek druhý sjezd, měl by úřad být nápomocen zjednání nápravy.

Samozřejmě, pokud budete dělat oplocení vůči veřejnému prostranství, musíte mít souhlas souseda. Když jej nemáte, není to konečná, překlopí se to do územního řízení a tam se to vleče, ale souhlas souseda být nemusí.

Takže pokud stavební úřad nic neudělá nebo nevysvětlí (totiž mohl tam být souhlas minulých majitelů a to stačí) co s tím, tak bych napsal písemně sousedovi, že to chci oplotit, kopii bych poslal na st. úřad. Uvidíte, co bude. Ale před tím, než to začnete opravdu plotit bych se raději dvakrát zeptal advokáta, jestli tam není nějaký právní zádrhel….

Krejčí

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování