Dobrý den, soused nejdříve rozšířil svůj RD přístavbou až k mojí slepé štítové zdi - na to dostal souhlas- a nyní chce na zbytku pozemku postavit 3-patrový polyfunkční dům 15 metrů dlouhý těsně na hranici mého pozemku. Pro stavební úřad při územním řízení to zdůvodnil tím že jde o rozšíření přístavby. Když jsme chtěl aby plánovaný dům odsunul od hranice na 3,5 metru, tak jsme dostal výklad, že nejde o rodinný ale polyfunkční dům ( v přízemí má být komerční prostory) a tudíž se na tuto stavbu nevztahují pravidla o minimální vzdálenosti od sousedních pozemků. Je to skutečně tak?


Odpověď

Skutečně tak je, že to není slušné chování….

Především, každý objekt „něco je“. Když převládá plocha bydlení nad komercí, je to pořád bytový dům či rodinný dům. Když bude převládat plocha komerčního prostoru, tak půjde o objekt občanské vybavenosti s byty. Toto je základní orientace. Pak mezi základní věci patří, zda takto zamýšlený záměr je možný z hlediska územního plánu. Velice často jsou jednotlivé plochy regulované tak, že v nich může být pouze bydlení. Takže ihned bych vyrazil na úřad územního plánování a na toto bych se jich zeptal. Povolit stavbu v rozporu s územním plánem nelze.

A nyní odstupy – rozhodně to není tak jednoduché, jak si to soused představuje. Minimálně by musel získat rozhodnutí o výjimce, že chce umisťovat přístavbu na hranici pozemku. V řízení o výjimce (samozřejmě i následných řízeních) byste byl účastník řízení se všemi právy. Tedy i s právem odvolání. A odvolací proces je dnes tak zdlouhavý, že normální investor udělá vše pro to, aby se se sousedem dohodl a aby k odvolání nedošlo.

Ale určitě bych po návštěvě úřadu územního plánování navštívil i váš stavební úřad. Je velice užitečné mít dopředu aktuální informace. 

Ing. Bohumil Krejčí
vedoucí odboru
Odbor výstavby a územního plánování
MěÚ Jindřichův Hradec

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování