Dobrý den, soused za mnou přišel abych podepsal souhlas, aby mohl stavět. Problém byl, že kdysi tam stal dům a on to chtěl postavit na stejným místě jen si dům natáhne z každé strany o 1m, takže musel také žádat o vyjímku. Všechno jsem podepsal, povolení vyřídil. Dneska začal stavět a všiml jsem si, že situaci kterou jsem podepsal nesedí a stavbu si posunul o 3m a teď mi stavba vadí protože mi brání ve výhledu z okna a nic mi neoznamil. Nechci za ním chodit a ničit sousedské vztahy, ale může tohle soused udělat a jak to pak bude řešit stavební úřad na konci stavby?

Odpověď Naprosto upřímně, jestli se s tím má něco dělat, tak je nutné reagovat okamžitě. Takováto změn je možná, ale opět s upravenou projektovou dokumentací a s vaším podpisem. Ale co poradit v praxi? Soused se naštve, ale je to on a jeho chování je nefér….není to malá změna. Možná bych mu napřed řekl, že to staví jinak, aby si to se stavebním úřadem projednal (z toho vyplyne i jeho povinnost následně jednat s vámi). Ono zase si nechat všechno líbit nejde.

Pokud má na dům soused hypotéku, mohl by si uvědomit, že zastavení stavby a dodatečné povolení stavby mu totálně zasáhne do úvěrových podmínek. To by ho mohlo vést k tomu, že z pohledu vlastních zájmů bude hledat rychle smírné řešení. Na konci stavby s tím stavební úřad v tomto světě asi nic nedokáže udělat.

Teď jenom uvažuji, kdyby na stavebním úřadě byl rozumný člověk, tak bych s ním napřed o tomto problému promluvil. Mají právo a i povinnost do toho vstoupit z moci úřední. Dnes jsou předepsané kontrolní prohlídky a já první předepisuji hned při založení stavby a právě kvůli tomu, že se někdo mohl splést a dům osadit naprosto špatně. Taky se stalo, že si zedníci spletli kolíky a polovinu domu začali stavět u souseda. Výsledek byl tragický, buldozerem celou stavbu nahrnuli na hromadu, sousedovi uhrabali trávu a začali stavě znova 10m vedle….

Ale nenechte to být….. držím palce.

Krejčí
Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování