Dobrý den, chtěla bych se zeptat.. soused zvedl svůj pozemek zhruba o jeden metr nad úrovní našeho pozemku. Na něm teď zahájil stavbu rodinného domu, jehož základová deska bude ještě zhruba o další metr výš, kde bude mít terasu. Znamená to že celý naš pozemek bude mít jako na dlani. Stavební povolení mu bylo vydáno a stavba je započatá. Dá se s tímto ještě něco dělat? Z výkresu, který jsme podepsali žádné výšky zřejmé nebyly. Děkuji za odpověď Indrová


Odpověď

Taky jsem podobné věci řešil…. Ale kdo pozdě chodí, sám sobě škodí. Obecně opěrná zeď do 1 m výšky nevyžaduje mezi sousedy vůbec žádné povolení. Zrovna tak jakékoliv oplocení do výšky 2 m nevyžaduje nic. Osazení domu – zákon říká, že je třeba při ohlášení stavby zajistit podpis sousedů přímo na povolovací situaci. Když je svažitý terén, tak bych sousedovi nepodepsal situaci, dokud mi napřed nepředloží řez celým objektem včetně výšek terénu….. ale to je nyní pozdě. Nicméně zkuste požádat stavební úřad. Aby tam provedl místní šetření a přeměřil zahájenou stavbu, zda se od povolovacích plánů neodchyluje.
Velice často je novostavba založena třeba 1 m vedle a podobně a pak by se muselo vést řízení o dodatečném povolení a vy byste byla „zpátky ve hře“. No jo a vždy myslete na sousedské vztahy …. žít v domě za 10 miliónů, ale ve válce se sousedy je horší než pobyt v Ruzyni….

Ing. Bohumil Krejčí
vedoucí odboru
Odbor výstavby a územního plánování
MěÚ Jindřichův Hradec

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování