Dobrý den, sousedé staví dům na naší jižní straně 4m od plotu, přízemí zapuštěné z části do svahu, pak patro, násleně podkroví. Náš dům je 6m od plotu, pouze přízemí. Požádali nás o souhlas, dům měl mít výšku 6,7m. Věděli jsme, že nám zastíní celou jižní část zahrady, ale do domu slunce ještě půjde, podepsali jsme. Přišlo nám oznámení od Magistrátu, kde byla uvedena výška domu 6,7m, souhlasili jsme, tak jsme nevyužili odvolání. Teď soused dostavěl krovy, hodil přes to plachtu a slunce nám do domu nejde. Zjistili jsme, že mají dům o více než 1m vyšší. Nechceme podávat stížnost a znepřátelit si navěky sousedy, pokud by to stavební úřad řešil pokutou, o to nám nejde, nechceme je trestat. Pokud by uvedli hned výšku 7,5m, dohodli bychom se než začali stavět. Je reálná možnost, že by je Magistrát donutil střechu snížit? Soused nám oznámil, že uvedená výška domu se podle zákona počítá od 1. nadzemního patra nikoli od úrovně pozemku. Jelikož jim zapuštěná část přesahuje nahoru nad úroveň země, nic prý neporušili. Sokl tak mají víc než metr nad zemí. Prosíme o radu. Děkujeme


Odpověď

No jo, od jaké úrovně se výška počítá??? Správně má takovýto údaj obsahovat i situace, kterou podepisujete. Zažil jsem velice podobný případ, kdy stavebník honem „dosypával“ kolem domu 0,5 m rašeliny, aby mohl tvrdit, že je stavba nižší. Ale zpětně se to posuzuje obtížně. Nicméně k tomu musí zaujmou stanovisko stavení úřad (magistrát). Já bych je požádal o provedení kontrolní prohlídky. Tam musí uvést, zda výšku stavby posuzují od čisté podlahy v 1.NP, nebo zda od upraveného terénu apod….prostě ten úřad to musí umět posoudit.

Já vím, rozhádat se se sousedem je to nejhorší, co vás může potkat, ale slušný soused toto taky bez další domluvy neudělá….. a zrovna výška stavby by měla být několikrát pečlivě popsaná, jak v textu povolení, tak v grafické části.


Krejčí

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování