Dobrý den, jsem majitelkou 1/4 nemovitosti, která je zřejmě špatně zapsána v katastru. Nemovitost je vedena jako dům s jedním bytem a hospodářské stavení. Právě to hospodářské stavení je špatně, protože asi před 18-20 lety bylo přestavěno na druhý obytný dům s vlastní kuchyňkou koupelnou i WC. V podkroví jsou 2 pokojíky s obytnou plochou asi 20 m2. Celková užitná plocha domku je tedy asi 40-50m2. Tato obytná stavba není tedy zapsána v katastru. Elekřina, voda, plyn a odpady jsou napojené k původnímu domu který je evidován v katastru. Tento dům je 180 let stará stavba, částečně s nepálených cihel. Mám povinnost hlásit, že hospodářské stavení bylo rekonstruováno na obytný dům? Pokud se půjdu informovat na stavební úřad, hrozí nějaký postih?Může z toho vzniknout ještě nějaký další problém?
Předem děkuji za odpověď
S pozdravem Jana

Odpověď Postih dostat nemůžete, i kdyby to nebylo z hlediska st. zákona v pořádku, je to dávno promlčené.

V praxi to má několik variant a hodně záleží na přístupu st. úřadu. Ale jednáním s ním se nevyhnete, ale udělal bych vše pro to aby to bylo v pořádku. Především definice rodinného domu: ten může mít nejvíce tři bytové jednotky, víc ne – to už by byl bytový dům. Ale to splňovat budete.

Asi bych začal na st. úřadě. Ale uvedl bych to tam tak, že potřebujete dům dát do pořádku. Vy nevíte, zda ty úpravy byly opravdu „načerno“ nebo zda to povolení mělo, jen se při nějakém stěhování ztratilo. Je podstatný právní rozdíl mezi opravdu „černou stavbou“ a stavbou se ztracenými doklady. A po tolika letech neznám úřad, aby byl schopný prokázat „černou stavbu“.

V tom druhém případě st. úřad by měl požadovat nakreslení pasportu stavby, tedy skutečného stavu objektu – velice zjednodušeně
Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování