Dobrý den,

se sousedem hodláme opravit společný plot, ale nemůžeme se shodnout na správné výšce pletiva. Existují i možnosti plot zneprůhlednit? Mohli by jste nám poradit jakým obecným pravidlem se řídí výběr výšky oplocení a jaké stanovit pro tento plot sloupky? Určitě budeme používat klasické čtyřhranné pletivo, můžete nám v krátkosti popsat i montážní postup ?

Odpověď Výběr správné výšky plotu záleží na spoustě faktorů. Chceme-li pozemek vymezit a oddělit od okolí, ale ochranná funkce plotu není až tak důležitá, postačí výška od jednoho
metru.

Takový plot je možné kombinovat i s podezdívkou a případně ho zamaskovat výsadbou živého plotu. Plot vysoký metr a půl ohraničuje pozemek velmi zřetelně, ale ještě netvoří optickou překážku. V sektoru oplocování zahrad je nejběžnější výška 150cm, ovšem chcete-li výrazně vymezit své soukromí, je výška 180 nebo 200 centimetrů odpovídající. Ideální výška je tedy obvykle mezi 150 až 200 centimetry. Má-li drátěný plot tvořit i pohledovou bariéru, můžete docílit většího soukromí na oploceném pozemku kromě výsadby keřů či živého plotu také například pomocí rákosových rohoží nebo nejrůznějších stínících tkanin, které připevníte na pletivo. Široký sortiment materiálů jsme našli např. na www.e-pletivo.cz , kde jsou i potřebná doporučení u jednotlivých druhů a výšek pletiv.


Plotové sloupky se vyrábějí v různých délkách, většinou 150, 175, 200, 230, 260 a 300 cm. Pro přibližný výpočet jejich potřebného množství se řiďte pravidlem, že do běžného typu půdy je doporučená vzdálenost mezi sloupky 2,5 metru. Pro metrové pletivo postačí sloupek o výšce 150 cm a vzpěra k rohovým sloupkům 170 cm. Vzpěra je důležitá, protože znásobí odolnost rohových sloupků vůči protitahu. Pro pletivo výšky 125 cm použijte sloupky vysoké 175 cm a vzpěry 170 cm, pro pletivo výšky 150 cm je vhodný sloupek i vzpěra vysoká 200 cm. Sloupky se usazují do hloubky 50 cm a jejich horní část bývá chráněna proti zatékání vody zpravidla plastovou čepičkou nebo navařeným krytem z plechu. Sloupky se dělají v různých průměrech i výškách, poplastované či pozinkované nebo v levnějších variantách také z ocelových trubek s nástřikem základové barvy. K dostání jsou na trhu i betonové plotové sloupky, které poslouží ke stavbě pevných oplocení např. obor nebo sadů.

Pro stavbu svépomocí postupujte takto:

V linii budoucího plotu zatlučeme do země dřevěné kolíky a spojíme je provázkem. Začneme v budoucích rozích. Ve vyměřených místech vykopeme díry asi 30 x 30 cm (na šířku lopaty) a hluboké asi 50 cm (v písčité a málo únosné půdě větší). Jáma by měla být kónická se širší základnou dole a to z toho důvodu, aby případný mráz sloupky v zimě nezvedal. Rychleji to jde s pomocí ručního zemního vrtáku, pro stavbu delšího plotu se vyplatí půjčit si výkonný motorový vrták. Např. firma PLOTY VAMBERK - WIRE METAL s.r.o. ho k větším zakázkám zapůjčuje zdarma (http://www.e-pletivo.cz/benzinovy-vrtak/). Dobrou pomůckou při hloubení děr na sloupky je i tzv. ruční bagr, tedy něco jako velké lopatkové kleště.

Do vykopané díry umístíme na střed sloupek a zasypeme ho suchým betonem, případně jej zajistíme velkými kameny. Ideální je k tomu pomocník, který sloupek ve svislé poloze přidrží, než ho dostatečně zafixujeme. Pomocí vodováhy hlídáme stejnou výšku horních konců sloupků i jejich svislou polohu. Další práce je možné dělat až po dostatečném zatvrdnutí betonu. Možnou variantou je ukotvení sloupků na zemní vruty, což ale zvláště v případě delšího plotu podstatně zvedne náklady na stavbu. Nemá-li pletivo zapletené nosné dráty, napínáme mezi sloupky obvykle tři dráty o tloušťce 3,5 mm. Dráty se napínají pomocí napínáků v polohách těsně u země, v horní části sloupků ve výšce pletiva a uprostřed mezi horním a spodním drátem. Na sloupky a nosné dráty upevníme pletivo. Začátek pletiva se na prvním sloupku zajistí vázacím drátem. Na napnutý horní a dolní nosný drát se zavěsí tak, že rozpleteme jeho oka a přes drát je znovu spojíme. K prostředním nosným drátům přichytíme pletivo slabším vázacím drátem. Pokud potřebujeme napojit jednotlivé díly pletiva, spojíme je jedním pletivovým perem zahnutým do koncových ok obou částí. Všechny uvedené komponenty jsou běžně k dostání na trhu,např na e-shopu www.e-pletivo.cz kde Vám i zapůjčí nářadí a pletivo dovezou po ČR zdarma.
PLOTY VAMBERK – WIRE METAL, s.r.o.