Plánuji koupit/pronajmout/ nějakou zahradu, kde je vodovod a elektřina. Na pozemek plánuji umístnit mobilní dům (na sloupcích, kolečkách) o rozměrech 4 x 10m, kde budu pár let bydlet. Otázka:
1) potřebuji k umístění toho mobilního domku nějaké povolení? (prý nepotřebuji)
2) plánuji umístit na pozemku malou domovní čistírnu odpadních vod (místo septiku), potřebuji nějaké povolení?
3) pokud na pozemku je IS voda a elektřina, potřebuji nějaké povolení pro zřízení přípojky ? Co všechno je potřeba, aby mi pak bylo možné přijít namontovat vodovod a elektřinu ?
U dotazu mne zajímá, jaké povolení k čemu potřebuji, kam se mám obrátit, kolik to povolení stojí a zda je možné to které povolení získat na pozemku \"zahrada\" kde není povolení stavět RD, a to v případě a) jde o pozemek v OV nebo za b) jde o pozemek v majetku obce /zahrádkářské/ kolonie a já mám nájemní smlouvu. Děkuji předem za odpověď.

Odpověď

Dle ustanovení stavebního zákona se za stavbu považují veškerá díla, bez zřetele na jejich stavebně-technické provedení, účel a dobu trvání. Fakt, je-li či není-li stavba pevně spojena se zemí tedy není rozhodující. Dle mého názoru, opřeného o srozumitelný výklad stavebního zákona, předmětná stavba podléhá vydání stavebního povolení. Nesplňuje totiž podmínky pro ohlášení a její umístění, bez jakéhokoliv projednání ve správním řízení, by mohlo mít dopad ve vazbě na sousední nemovitosti (zastínění sousedních pozemků, zásah požárně-nebezpečného prostoru stavby apod.). Samozřejmým předpokladem je umístění navrhované stavby v souladu s platným územním plánem obce. Tuto informaci, stejně jako požadovaný rozsah dokladů pro stavební (případně územní) řízení získáte na příslušném stavebním úřadě.

Jan Krátký