Dobrý den.
Prosím o radu.Mezi naším a sousedním pozemkem je výškový rozdíl.Sousední pozemek drží opěrná zeď asi 2,5m vysoká.Zeď vždy byla na sousedově pozemku .Před 3 lety se zeď částečně sesunula na náš pozemek.Následně byla opravena a posunuta zpět do sousedova pozemku(asi 50 cm od hranice našeho pozemku).Oprava byla provedena společně.Nyní nový majitel požaduje po nás zbourání zdi a její posunutí na hranici pozemku.
Může po nás požadovat zbourání zdi?Pokud by on začal zeď bourat a stavět novou na hranici,potřebuje povolení stavebního úřadu a náš souhlas?
Děkuji za odpověď.Vítková

Odpověď Dobrý den, je-li oplocení (opěrná zeď) na sousedovo pozemku zajisté tuto zeď nemusíte odstraňovat vy. S tímto břemenem nový majitel tuto nemovitost kupoval. Pokud by se soused rozhod původní zeď odstranit a postavit novou na hranici pozemku, musí bezesporu, kontaktovat příslušný stavbení odbor a požádat jej o vydání územního souhlasu, ke kterému bude potřebovat souhlasná stanoviska všech vlastníků přilehlých (sousedních) pozemků. Souhlas musí být spolu s jejich podpisem uveden na situačním výkresu, tudíž i Vaše souhlasné stanovisko. Pro více informací doporučuji kontaktovat příslušný stavební odbor. Přeji mnohu úspěchů Ing. Kurt Postupka, Nemoinspekt s.r.o.
NEMOinspekt s.r.o.