Dobrý den,

můžete mi, prosím, poradit? Mám spolu s dalším příbuzným zdědit pozemek, který je v územním plánu určen pro zástavbu domů. Nicméně je to taková dlouhá nudle a obecní silnice vede jen k přední části pozemku. Já bych měla mít prvních šedesát metrů a přibuzný dalších šedesát m. na délku. On ale s rozdělením nesouhlasí, protože mu prý stavební úřad nedovolí postavit dům, protože ten by stavěl cca 65 metrů od řádné zpevněné obecní komunikace. Žádá po mě, abych mu zaplatila polovinu ceny za komunikaci, ktrou by musel postavit a teď otázka. Jakou komunikaci musí ke svému domu vybudovat? Jak musí být široká a musí pod touto komunikaci být vybudovaná kanalizace a k tomu lampy? Dále mám podotázku, zda-li komunikace může vést přes vodní potrubí, které je pod pozemkem? Děkuji za odpoveď.

Odpověď Podívejte, bez mapy se na toto neodpovídá moc dobře. Ale to, že je v územním plánu pozemek k zastavění RD ještě neznamená, že to pak dál někdo vyřeší. Ale doporučoval bych toto: najít projektanta, který to tam trochu zná a ten udělá jednoduchou studii, kde se pokusí požadavky vás obou graficky nakreslit. Zažil jsem případ, kdy se k domku vedla 1105 m dlouhá zpevněná komunikace. Ale musela splňovat požadavky hasičů (ti chtějí mít šířku 3 m a když je cesta delší než 100 m, tak na konci obratiště – nic složitého). Začalo se jednat nad snímkem katastrální mapy, kde pouze tužkou se nakreslil nový domek a kóty ke komunikaci. Když souhlasili hasiči bylo nutné jednat s úřadem územního plánování – ten je v dnešní době zcela zásadní a pak s předběžným souhlasem to skončilo u nás na stavebním úřadě. Tam jsem to ještě předjednali se síťaři a následovalo řízení o udělení výjimky. Ta je nutná – jde o vyhláška č. 501/Sb. 2006 § 20 bod 7; vyhláška tuto výjimku umožňuje – to je její § 26. Poplatek za vydání výjimky je ale 5 000,- Kč.

Takže nad papírem to předjednat (a nepohádat se s příbuzným) a když by to vypadalo nadějně, tak teprve začít uvažovat o dělení pozemku.

Ale musíte být trpěliví a protože toto je obestřené obrovským počtem různých vedlejších předpisů, opravdu doporučuji začít kreslit po boku projektanta, ten určitě najde nejmíň 3 schůdné varianty.


Tak hodně štěstí.

Krejčí
Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování