Dobrý den,


vlastníme pozemek o rozloze cca 1.000 m2, na kterém je postvený RD o z.p. cca 120 m2. V zadní části pozemku (cca 350 m2) bychom chtěli postavit jednopodlažní rodinný dům o max. rozloze 50 m2 a poté pozemek rozdělit na 2 parcely, každou se samostatným vjezdem/vchodem a číslem popisným. Na kastrálním úřadě nám bylo však řečeno, že v žádném případě nemůžeme na pozemku postavit RD, jelikož v územním plánu je dán rozměr parcely pro samostatný RD min. 600 m2. Bylo by tedy možné charakterizovat stavbu jako rekreační dům? Nevztahovalo by se na ni toto nařízení? Může mít taková stavba IS a pevnou základovou desku?


Již nyní děkuji za odpověď.


Marcalíková

Myslím si, že v dotazu je něco špatně. Rozhodující jsou regulativy územního plánu (případně regulačního plánu). Z těchto regulativů se dovozuje další. Tady bych vzal situaci a došel na úřad územního plánování a tužkou přímo u nich si navrhoval jednotlivé varianty. U nás a řada úřadů to má také tak, je úřad územního plánování součást odboru výstavby. Toto bych udělal proto, že regulativy na dálku nelze jednoznačně vysvětlit, každý územní plán to má trochu jinak. Taky územní plán může zakazovat na pozemku dnes u rodinného domu umisťovat dům rekreační.



Ale další věci o kterých se musí dopředu uvažovat:

- v rekreačním domě je možné získat trvalý pobyt (zákon to umožňuje) a to přesto, že tento objekt dostane pouze evidenční číslo

- pozor na financování – u rekreačních objektů veškeré půjčky bývají daleko míň výhodné, než pro rodinný dům

- také když to staví firma – pozor na účtování DPH (myslím, že žádná úleva dnes není)

Ale já osobně neznám jakýkoliv důvod, proč by toto katastrální úřad neměl zapsat – tedy rozdělení parcely 1000 m2 na plochu 350 m2 a plochu 650 m2, tomuto může opravdu zamezit pouze formulace územního plánu a tedy jeho výklad přísluší „Úřadu územního plánování“.



S pozdravem Krejčí

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování