Dobrý den, prosím o radu. Máme možnost koupit úzký pozemek, 11m. Situace je taková, že bychom zde rádi umístili co nejširší dům. Se sousedy už jsme to projednávali, vypadá, že by nám mohli dát i souhlas se stavbou blíže než 2m od hranice, jelikož v této ulici všechny domy historicky jsou minimálně z jedné strany buď úplně na hranici, nebo tešně u hranice, vždy méně jak 2m. A rád bych se zeptal, jaká je možnost oken do obytných místností z bočních stran. Z pravé strany je velmi široký pozemek a sousedův dům je 20 m od hranice. Z levé strany je úzký 6m pozemek, který vlastní soused kvůli průjezdu na zahradu a vedle něj je další vlastník, který zde má dům, ale také je vzdálenost domu od naší hranice více jak 15m. Opticky je zde pro dům hodně místa, bohužel po jednání nemáme šanci něco přikoupit. A nejsem si jistý, zda dodržíme požárně nebezpečný prostor. Na žádnou stranu to není k nejbližší stavbě blíže jak 7m, je to opravdu 20m a 15m, ale nevím, zda nehraje roli ten úzký pás souseda, protože ten pozemek nevlastníme. Děkuji


Odpověď

Budete muset sáhnout po samostudiu. Jde o vyhlášku č. 501/2006 Sb. v platném znění, text § 25. To si přečtěte dvakrát po sobě a raději si to ještě k tomu kreslete na papír... V dalším § 26 jsou uvedeny možnosti udělení výjimek a z odstupů stavby je teoreticky možné výjimku udělit.

Ale pozor, ke stavbě mimo vyřešení odstupů musíte získat i závazné stanovisko úřadu územního plánování, kdy každá stavba je posuzována z hlediska územního plánu a ten mimo jiné posuzuje zástavbu i z hlediska ochrany hodnot, takže to umístění se jim nemusí líbit z hlediska širších vztahů…..

Jinak část dalších věcí musí vyřešit projektant. Požárně nebezpečný prostor obecně souvisí s velikostí oken. Toto je třeba chápat tak, že když dům hoří, skla prasknou a plameny šlehají do nějaké vzdálenosti, která je ve zkušebně měřená a v předpisech převedená do tabulky (zjednodušuji výklad). Ale další cesta je osadit protipožární okno – je drahé, ale v nouzi se dá použít, projektant musí zvolit správný typ….

Krejčí

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování