změna majitele RD v průběhu stavby
Dobrý den, žádám Vás o radu, jak postupovat v případě, kdy se během stavby RD změní majitel pozemku? Stavební povolení včetně technické dokumentace bylo vydáno na otce, jakožto majitele pozemku. Nyní, před dokončením a kolaudací stavby, byl pozemek přepsán na mě - dceru, na základě darovací smlouvy. Jak prosím mám jako nový majitel postupovat, jestliže budu chtít RD řádně zkolaudovat.? Moc děkuji za Vaši pomoc.
Předpokládám, že jste se stala i vlastníkem rozestavěné stavby rodinného domu. Změnu vlastníka pozemku a změnu stavebníka stavby písemně…
zřízení provozoven v sousedním RD bez souhlasu sousedů
Dobrý den. Prosím je možné, aby soused bez našeho předešlého souhlasu otevřel v RD 2 provozovny (květinářství a večerku), které sám neprovozuje a hlavně je možné, aby udělal parkoviště pro zákazníky a auta stála 0,5 m od mého plotu? Děkuji za odpověď
Pokud má být stavba (nebo její část) užívána k jinému účelu, než který je vymezen v kolaudačním rozhodnutí, musí být tato změna…
odstranění stávajícího balkonu a osazení oken na RD
Dobrý den, chceme na rodinném domu zbourat balkon (vysunutý). Musí se žádat o stavební povolení, nebo to stačí tzv. "na ohlášku"? Po zbourání balkonu se chystáme na montáž nových plastových oken. Zde se musí žádat také? Děkuji
Odstranění balkonu na stavbě rodinného domu je „stavební úpravou“, kterou zasahujete do nosné konstrukce a měníte vzhled stavby. Tato…
prodloužení termínu k dokončení stavby RD
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, kolikrát se dá prodloužit stavební povolení? Hrubá stavba je hotova, již jsme 2 x prodlužovali dobu platnosti stavebního povolení, protože nám ho napsali na 2 roky a vzhledem k nemoci a nedostatku financí, jsme nestihli stavbu dokončit. Nyní nám zase vyprší termín a ráda bych znovu požádala o prodloužení. Jde o dostavení patra RD, bydlíme pouze v přízemí, které je zkolaudováno dávno, patro stavíme a nestiháme dokončit. Děkuji
V případě, že stavba byla zahájena do dvou let od právní moci stavebního povolení, je stavební povolení (v souladu s ustanovením odst. 4…
zateplení a omítnutí štítu RD na hranici pozemku (nařízení provedení úprav ze sousedního pozemku)
Dobrý den, chtěl bych se zeptat na situaci, zda může stavební úřad nařídit sousedovi, aby nám umožnil přístup na jeho střechu z důvodu dokončení zateplení a omítnutí bočního štítu? Koupil jsem novostavbu v řadové zástavbě, na které tento štít nebyl dokončen z důvodu sporů mezi sousedem a stavební firmou. Vrámci kladného rozhodnutí o užívání novostavby bylo, že stavební firma toto v určité lhůtě dořeší, což se nestalo. Teď je to na mně. Bohužel však se 3 roky nedaří se sousedem rozumně domluvit a nezbývá než to řešit s úřady a právníky, pokud v tom vůbec něco zmůžu nebo nás má soused v hrsti a záleží to jen na něm? Děkuji za odpověď.
Řešení tohoto problému je v kompetenci stavebního úřadu. Stavební zákon ve svém ustanovení § 141 uvádí, že pro vytvoření podmínek k…
změna užívání nebytových prostor v bytovém domě na ubytování
Dobrý den, mohla bych se, prosím, zeptat, jestli je nutné kolaudovat prostory v bytovém domu, které byly ovšem až do teď nebytové, ale chtěli bychom je nyní využívat pro ubytovací služby? Velmi Vám děkuji za odpověď
V souladu s ustanovením § 126 odst. 1 stavebního zákona lze stavbu užívat pouze k účelu vymezenému v kolaudačním rozhodnutí. Změna…
posouzení výšky navrhované stavby
Prosím o odpověď, jak se měří výška objektu pro potřeby stavebního řízení? Obec stanovila max. výšku 6 m, ale nestanovila, kde se měří. Pozemek je svažitý s rozdílem cca 3 m na šířku objektu. Vstup bude z vyššího terénu od přístupové komunikace. V případě měření od nižšího terénu zbývá použitelná výška po hřeben pouze cca 3 m. Děkuji
V případě, že je výška stavby stanovena v územním plánu, měl by jeho zpracovatel určit, jak se bude měřit. Pokud tento požadavek…
měření radonu ke kolaudaci stavby
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jestli je před kolaudací třeba u novostavby měření radonu v interiéru? Na stavebním úřadě jsem se dozvěděl, že to potřeba je, ale dříve jsem o tom nikde neslyšel. Pozemek máme s nízkým radonovým indexem, tak nechápu, z jakého důvodu by to bylo? Děkuji za odpověď
Podkladem k žádosti o stavební povolení nebo ohlášení stavby je měření radonu na pozemku stavby. Pokud je zjištěné radonové riziko…
světlá výška místnosti ve stavbě pro rodinnou rekreaci
Dobrý den, nechali jsme si postavit zahradní chatku o výměře 24 m2, s podkrovím, respektive půdou. Světlá výška v přízemí je 218 cm. Na úřadě mi bylo řečeno, že budeme asi muset odstranit stavbu, jelikož vyřizujeme dodatečné stavební povolení, ale to nedostaneme, protože světlá výška musí prý být min. 250 cm a tím pádem nám to nikdo nezkolauduje. Vím, že toto platí pro rodinné domy, ale pro zahradní chatku, kterou, trvale nebudeme obývat, jsou snad možné i jiné parametry? Děkuji za odpověď.
Výška pobytových místností staveb pro rodinnou rekreaci (pojem zahradní chatka stavební zákon nezná) je dána ustanovením odst. 2 § 40…
změna stavebníka a termínu dokončení stavby rozestavěného RD
Dobrý den, žádám Vás o radu, jak postupovat v případě, kdy se během přístavby RD změní majitel. Stavební povolení včetně technické dokumentace bylo vydáno na rodiče, jakožto majitele nemovitosti. V roce 2010 byla nemovitost přepsána na nás, na základě darovací smlouvy. Jak prosím máme jako nový majitele postupovat, jestliže potřebujeme nyní prodloužit stavební povolení a jakým způsobem popř. formulářem řešit tu změnu majitele? Pokud je na štítku stavebního povolení napsán termín předpokládaného dokončení, znamená to také konec platnosti stavebního povolení? Děkuji předem za radu
Změnu vlastníka pozemku a stavebníka stavby písemně oznamte stavebnímu úřadu. K oznámení změny stavebníka přiložte nový doklad o…