Dobrý den, měl bych dotaz ohledně pozemku o kterém uvažuji ke koupi a následnou stavbu domu na něm viz. příloha. Jedná se o vyznačený pozemek červenou barvou. Vedle části pozemku se nachází obecní pozemní komunikace, ale taktéž jsem si všimnul, že u cesty přes část pozemku (modrá šipka) vede parcela, která není součástí pozemku a je vedena jako (způsob využití: mez, stráň; druh pozemku: trvalý travnatý porost) nicméně v novém územním plánu by parcela měla být vedena jako stavení jedná se o 42m^2 (31m x 1,3m). Můj dotaz zní jestli by se mohli vyskytnout nějaké problémy. Např budu chtít pozemek oplotit, postavit dům, dílnu, garáž atd. v blízkosti daného pozemku, budu k tomu potřebovat souhlas majitele daného pozemku (resp. mohl by mě majitel nějak omezovat?), popřípadě mohl by si tam chtít postavit něco on? Děkuji za odpověd.


Fotky


Odpověď

Nový stavební zákon 283/2021 Sb. mění některé věci. Jeho účinnost je od 1.7.2024 – tedy za chvíli. Ruší umísťování stavby a bude existovat pouze vydávání stavebního povolení.

Klasické stavební povolení nevyžaduje písemný souhlas sousedů, ale ti jsou účastníky řízení a stavební úřad je musí obesílat a umožnit jim podávaní námitek či připomínek. (Nový stavební zákon pak má i zkrácené stavební řízení, tam podpisy sousedů jsou nitné).

V § 171 tento zákon uvádí, že drobné stavby nevyžadují stavební povolení. A v příloze č. 1 se pak hovoří, že mezi drobné stavby patří mimo jiné veškeré oplocení do výšky 2 m. tedy ke stavbě plotu nebudete potřebovat od stavebního úřadu žádné povolení…..

Ing. Bohumil Krejčí
vedoucí odboru
Odbor výstavby a územního plánování
MěÚ Jindřichův Hradec

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování