Dobrý den,
dovolte nejprve popsat náš problém. Rozhodli jsme se s přítelem pořídit modulární dřevostavbu. Je to dřevostavba velikosti 4x12m kterou nám přivezou v celku a jeřábem položí na zemní vruty na můj pozemek, číslo parcely 588/2 v městě Hluk. Jelikož tam chceme bydlet, chtěli jsme si normálně vyřídit stavební povolení. Bohužel se to ale ukazuje jako zdlouhavější a nemožnější věc než, se zdála zprvu a tak ho ještě stále nemáme, zato modul už je ve finální verzi výroby.
Stavebnímu úřadu, respektive odboru životního prostředí v Uherském Hradišti se náš modul nelíbí, je prý malý a nazvali jej maringotkou, kontejnerem a kdoví čím, to je ale jejich problém. Chceme ho tam dát na délku, nikoli na šířku pozemku (pozemek má totiž na šířku jen necelých 10m) a hlavní problém je v tom, že tam máme naplánovanou rovnou zelenou střechu. Bez toho aniž bychom projekt změnili a zahrnuli sedlovou střechu směrem k ulici - to znamená na kratší čtyřmetrovou stranu modulu s dalším přesahem nad volné prostranství zřejmě přes celou desetimetrovou šířku pozemku, nám to nechtějí povolit. Viděli jsme návrh a vypadá to opravdu hrozně.
(Přikládám obrázek, snad vám půjde otevřít: https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t35.0-12/30232440_1912206198791428_454791467_o.png?_nc_cat=0&oh=2c529c3df2964609f07a727ddcf4a2eb&oe=5ACFFFDC )
Kdyby aspoň požadovali sedlovou střechu na délku modulu, aby to trochu vypadalo k světu... Každopádně ale nechceme sedlovou střechu žádnou. Je to moderní nízkoenergetická stavba a rovná zelená střecha má prostě svůj důvod. Nehledě na to, že by nám zastínila jedinou stranu, ze které máme všechny okna a jde do domu světlo.
O tom, že se jim nelíbí mezera mezi našim modulem a sousedním domem nebudu moc ani povídat (je tam ale potřeba, kvůli tomu, aby bylo osazení jeřábem bezpečné a abychom posléze mohli vůbec nějak připojit přípojky). Bude tam a zakamuflujeme ji aby od omítky nebyla rozlišitelná. Jde jim podle všeho přece jen o vzhled.
Otázka tedy zní jak to celé vyřešit?
Když si do projektu necháme zakreslit tento podivný a otřesný návrh sedlové střechy a pak ji tam nedoděláme, tak nám dům nezkolaudují? Nebo nám ho zkolaudují ale dají pokutu? Nebo termín do kdy ji budeme muset dodělat? A co pokud ji nedoděláme? Vezmou nám č.p. a nebudeme tam moci bydlet?
Když jsme si dávali předběžnou žádost o vyjádření k našemu modulu přímo na stavební úřad v našem městě Hluk, neměli s tím absolutně žádný problém. Pouze odbor životního prostředí v UH, který se k tomuto nově od letošního roku vyjadřuje a tím má problém. Přitom s té samé ulici (Okluková) už jeden dům s rovnou střechou je. Jenže ten byl stavěn v době, kdy do toho ještě nekecali.
Nešlo by to tam položit bez nějakého povolování jako rekreační objekt? Jak by to pak bylo s vyřizováním přípojek? Nemohl by být problém? A šlo by si vyřídit v rekreačním objektu trvalé bydliště? Někde jsem četla, že to jde... Nebo co se to pokusit zkolaudovat dodatečně? Při té dodatečné kolaudaci by byla větší šance, že by sedlovou střechu do ulice nepožadovali?
My tu sedlovou střechu opravdu nechceme...
Mnohokrát děkuji a omlouvám se za spoustu otázek a možná i nepřehlednost textu...

Odpověď No dlouhý dotaz – krátká odpověď. Základem je územní plán = veřejný zájem. Jestliže územní plán takovou stavbu na vašem pozemku neumožňuje, tak ji tam neprosadíte. A zákon popisuje podobné objekty jako výrobky plnící funkci stavby, aby stavebnímu zákonu museli podléhat.



ˇUzemní plán obsahuje často podmínky %zastavěnosti pozemku tj.: mimo jiné může předepisovat i jak nejmenší rodinný dům může k velikosti pozemku být apod. Může usměrňovat i tvar střechy atd., atd… Je třeba si jej celý pečlivě přečíst, nechat si jej vysvětlit a v letošním roce ke každému územnímu souhlasu musí orgán územního plánování vydat závazné stanovisko a to musí být kladné, jinak žel povolení nedostanete.



Rada – nebojoval bych s úřady – hledal bych nějakou levnou přijatelnou úpravu třeba doplnění sedlové střechy nebo zvětšení objemu stavby pergolou, kterou bych navrhl prosklít, aby stavba vypadala větší. Že se vám nepodaří třeba kvůli financování hned takovou pergolu nebo střechu realizovat, není porušení zákona, je to jen oddálení dokončení stavby z finančních důvodů ….

Ale rodinný dům (a o nic jiného prakticky nejde) bych v dnešní době načerno nedělal, je v tom moc peněz a míra rizika, že to budete muset dát pryč vysoká.



No nakonec z toho není úplně krátká odpověď …. Krejčí
Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování