Dobrý den, mám zájem o koupi pozemku, který má uliční šíři 17m a délku cca 50m. Problém je s tím, že přes pozemek protéká potok, který je od komunikace 16m na jedné straně a 14m na druhé straně uliční šíře. Pokud bych chtěl postavit dům v zadní části pozemku (až za potokem - za předpokladu že by to stavební úřad povolil) musím dodržet přesně danou vzdálenost od potoku, případně jakou? Výškový rozdíl mezi přední částí pozemku kterou odděluje potok od zadní části pozemku je 2 metry ale obě části jsou rovné.

Odpověď Jako vždycky: každý záměr musí být v souladu s územním plánem obce! K tomuto je nutné získat závazné stanovisko úřadu územního plánování. To stanovisko se obecně zabývá i záplavovým územím, hmotou domku a třeba komunikačním napojením.

Já osobně bych pro složitost hledal schopného projektanta znalého místa a ještě lépe i úřadů. A takovouto věc bych začal projednávat po částech, s jednoduchou studií, kterou bych pak následně upřesňoval a piloval a piloval.

Jinak samozřejmě každá vodoteč kolem sebe vytváří záplavové území, to se člení na aktivní zónu (do té vás žádný úřad se stavbou nepustí) a pasivní zónu, tam vás třeba i pustí. Ovšem taky bych to před projektování probral i s pojišťovnou, může vás zničit obrovská pojistka, že jste moc blízko potoka a podobně. Takže je to opravdu dost složité. A k tomu nabíhají další vyhlášky a předpisy, na které se bez konkrétní znalosti situace nedá dopředu přesně odpovědět.

Tak, udělejte pár fotek terénu, vezměte snímek katastrální mapy a vyražte na úřad pro územní plánování a hned po tom na stavební úřad k sehnání základních vstupních podmínek. A pak sehnat šikovného projektanta…

Nenechte se odradit, vždycky lidem říkám, že získat povolení ke stavbě je víc práce, než ten dům pak postavit.

Krejčí
Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování