Dobry den, chtela bych se zeptat na dve veci tykajici se pece o nemovitou pamatku: 1. povinnost konzultace NPU ci magistratu se tyka hlavne stavebnich uprav, ne tak jiz udrzbovych praci - mohli byste uvest vicero prikladu udrzbovych praci? Je napr. vymena omitky udrzbova prace?, a 2. jak si mohu predstavit dokumentaci k nemovite pamatce? Je to popis stavajiciho stavu nemovitosti s fotkami a popis zamyslenych uprav, ktery muze zhotovit majitel nemovitosti sam, nebo je to spise technicka dokumentace s vykresy a plany od architektu a stavaru? Dekuji predem za jakekoli informace!;-)

Odpověď Dobrý den, mezi údržbové práce lze zahrnout například opravu lokálních prasklin omítky a jejich přetření fasádní barvou, opravy štuků, čištění okapových žlabů a opravu jejich nátěru, výměnu kliky domovních dveří a seřízení jejich funkčnosti atd. Co se týče odstranění původní omítky a její nahrazení omítkou novou, jedná se o stavební úpravu a ve Vašem případě bude potřeba požádat o souhlasné stanovisko příslušný památkový odbor.
Dokumentací k nemovité památce je bezesporu myšlena projektová dokumentace stavby, technická zpráva, popřípadě výkresy k této nemovitosti, které má k dispozici vlastník nemovitosti, nebo je lze mnohdy dohledat v archívu příslušného stavebního úřadu. S přáním hezkého dne Ing. Kurt Postupka, Nemoinspekt s.r.o.
NEMOinspekt s.r.o.