Dobrý den, chtěla bych se zeptat:
Před cca 2lety mi otec daroval RD s velkým pozemkem. Na pozemku stojí ještě velká stodola. Zjistila jsem, že stodola zřejmě není zapsaná na katastru a tedy je asi postavená na černo. Otec před 1,5 rokem zemřel, takže mi k tomu nic neřekne a mamka mi řekla, že se o to nezajímala a nic neví. Žádnou dokumentaci nemám. Stodola stojí co si pamatuju, takže určitě 25 let i více a její rozměr je určitě 160m2. Stodola stojí v místě původní stodoly, která tam byla v 50tých letech, takže je nyní jakoby zrekonstruovaná (ta původní, ale prý spadla, a jelikož je to ve svahu musela se postavit nová aby se nesesunul celý svah.)

Otázka zní co s tím. Jedná se o stavbu na souřadnicích 49.6626186N, 17.8724933E . Jsem z toho nešťastná a bojím se, že za to dostanu pokutu a budu to muset zbourat. Moc děkuji za odpověď.

Odpověď Pokutu nemůžete dostat v žádném případě. A nikde neříkejte, že je to „černá stavba“. Vždyť to nemůžete vědět.

Takže dojděte na stavební úřad, řekněte, že jste nový majitel a že to potřebujete dát do pořádku. Při té příležitosti podejte žádost o potvrzení existence stavby. Formulář na to není, napište to svými slovy. (Žádám o potvrzení existence zemědělské stavby nebo víceúčelové stavby na parcele 2222 k.ú. …..)

Pod to napište své jméno, datum narození a doručovací adresu.

Oni vás vyzvou k doložení tzv. pasportu stavby a geometrického plánu. Takže to něco málo bude stát. Pak by vám skutečné provedení měli orazítkovat a s geometrickým plánem vyrazíte na katastrální úřad …

Mohlo by to proběhnout naprosto v klidu …

Tak hurá na stavební úřad.

Krejčí
Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování