Dobrý den,
uvažuji o koupi domu, který byl kolaudován jako sklad zemědělských produktů.(stodola) Jde o to, že bych v podkroví tohoto domu chtěl do budoucna udělat obytnou půdní vestavbu, případně dva samostatné apartmány pro rekreaci, které by však nezměnili tvar budovy. Budova ale stojí jednou zdí na hranici sousedního pozemku. Chci se proto zeptat jestli až půjdu žádat o změnu užívání stavby, případně zda-li budu muset žádat i o stavební povolení, bude tato hranice pozemku problém? Se sousedem prý není moc řeč z důvodu špatných vztahů z předchozích let.
Budovu plánuji kompletně zrekonstruovat, ale naprosto nedojde k žádným z venku viditelným změnám. Pořád to bude z venku ta samá budova, akorát v ní v podkroví budou bydlet lidé. Ještě podotýkám, že k sousedovi nejsou žádné okna ani dveře. Pouze holá zeď a střecha s okapem.
Na stavebním úřadě mi řekli, že musím požádat o vyjímku o umístění stavby blíže než 2m od sousední hranice. Myslím si správně, že tato vyjímka je podmíněná souhlasem souseda? Případně tento souhlas lze nějak obejít?
Děkuji P.T.

Odpověď Určitě to není tak jednoduché, i půdní vestavba bude mít okna (třeba střešní). A dále, takto přestavěná stavba bude mít i z hlediska nového využití i jiný požárně nebezpečný prostor kolem sebe a může se stát, že bude zasahovat i k sousedovi ….

Ale za prvé je třeba zjistit, zda takovouto změnu umožňuje územní plán – tj. zda je ve veřejném zájmu, zda tam může vzniknout bydlení, ubytování.

Za druhé je hledat cestu, jak napravit vztahy se sousedem – často se spory opravdu dědí a to i přes generace… Takže vzít dobré víno a jít sousedy navštívit není špatný začátek… teprve po tomto prvním pokusu jít s dotazy na stavební úřad. Tak drží palce.





Krejčí
Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování